Aktualno
StoryEditor

ECB: Europa mora braniti svoje interese, parirati dominantnom dolaru

31. Kolovoz 2018.

Članice eurozone moraju intenzivnije raditi na uspostavi jedinstvenog tržišta kapitala kako bi branile svoje interese i parirale dominantnoj ulozi američkog dolara, poručio je član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB), austrijski guverner Ewald Nowotny.

"Ekonomska politika Sjedinjenih Država trenutno podrazumijeva značajne rizike za svjetsko gospodarstvo", kazao je Nowotny novinarima na ekonomskom forumu u Alpbachu.

>>>Carinski rat mogao bi omesti globalni oporavak – ECB

Nepredvidiva američka trgovinska i ekonomska politika, pristrane presude američkih sudova i dominantna uloga dolara loše su za Europu i na njih treba odgovoriti mjerama koje jačaju euro, drži austrijski guverner.

"Uloga (američkog dolara) vrlo je snažna, u tom pogledu ne treba gajiti iluzije", ističe Nowotny.

Sve je izražniji interes za "oslobađanjem od jednostrane dominacije", zaključio je.

Kao primjer naveo je političke inicijative u Europskoj uniji koje smjeraju na zaštitu kompanija od američkih sankcija Iranu. One ne donose rezultate jer je prioritet kompanija zaštita poslovanja te se one pokoravaju sankicjama, tumači austrijski dužnosnik.

"Zato je po mom mišljenju jako važno da ojačamo i intenziviramo projekt jedinstvenog europskog tržišta kapitala", ustvrdio je Nowotny.

>>>Vedran Obućina: Svijet se okreće multipolarnoj slici u kojoj SAD više nije jedina sila

Europski kreditni sektor imat će šansu za snažan razvoj a jedinstvena europska valuta mogla bi učvrstiti svoju poziciju rezervne valute ako se njezina likvidnost bude mogla usporediti s onom američkog dolara, napomenuo je.

"Ključno je korak po korak izgraditi ekonomske temelje kako bi se ostvario određeni stupanj de facto neovisnosti", rezimirao je svoje stajalište austrijski guverner.

05. svibanj 2024 15:16