Aktualno
StoryEditor

ECB zadržava kamatne stope i tijekom ljeta 2019.

26. Srpanj 2018.

[embed]https://youtu.be/qCY48Os7WEg[/embed]

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila postojeće razine kamatnih stopa i plan o završetku programa kupnji obveznica s krajem 2018. godine, priopćeno je iz ECB-a.

>>>ECB nastavlja sa stvaranjem novca; Draghi upozorio na rizik jačanja protekcionizma

Na svom sastanku Upravno vijeće odlučilo je zadržati ključne kamatne stope na dosadašnjim razinama, piše Business Insider.

Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ostati na postojećim razinama barem još tijekom ljeta 2019. i zasigurno onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije prema razinama od "nešto ispod dva posto" u srednjoročnom razdoblju.

U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, ECB će nastaviti i s neto kupnjama u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira u sadašnjem mjesečnom iznosu od 30 milijardi eura do kraja rujna 2018.

>>>Krediti u eurozoni postali su lakše dostupni zbog blažih uvjeta kreditiranja

Ako novi podatci potvrde srednjoročne inflacijske izglede, Upravno vijeće predviđa da će se u četvrtom tromjesečju 2018. provoditi mjesečne neto kupnje u smanjenom iznosu od 15 milijardi eura te da će poslije tog razdoblja s njima prestati.

19. travanj 2024 20:35