Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Fina ne prima zadužnice čim počne predstečajni postupak

24. Listopad 2016.

Nedavni tekst u Lideru u kojem smo pisali kako Hrvatske šume još nisu aktivirale zadužnicu tvrtke Viševica komp koja je u predstečajnom postupku bio je povod da nam se javi jedan poduzetnik. Ukazao je na problem aktiviranja zadužnice u predstečajnom postupku jer mu je Fina nije htjela prihvatiti. Rekli su mu u Fini da je u tom slučaju ne može naplatiti. S obzirom na to da, kako čujemo od njega, ni drugi poduzetnici s kojima je kontaktirao nisu imali pojma o tome, upitali smo Finu na temelju čega odbija zadužnice predstečajnih dužnika. Ispalo je da poduzetnik, ali i njegovi kolege, ne poznaju odredbe Stečajnog zakona u sklopu kojeg su i one o predstečajnim nagodbama, kao ni raniji Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Sve se briše

U Fini kažu da prema potonjem zakonu teku postupci za predmete koji su pokrenuti prije 1. rujna 2015., tj. prije novoga Stečajnog zakona. Svejedno, ništa se u vezi s tim nije promijenilo. Ako vjerovnik donese na naplatu zadužnicu koja je kao ovršna isprava prema Ovršnom zakonu izjednačena s pravomoćnim rješenjem o ovrsi, Fina je neće evidentirati u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, što znači da je neće ni izvršavati, nego će je vratiti vjerovniku uz obrazloženje da se provodi postupak predstečajne nagodbe (čl. 70. st. 5. ZFPPN). Isto tako, kažu, ako je u trenutku otvaranja postupka predstečajne nagodbe zadužnica već evidentirana u Očevidniku, džabe vam to jer je Fina neće provesti s obzirom na to da od objave rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe Fina prestaje provoditi osnove za plaćanje evidentirane u Očevidniku na teret dužnika. Dakle, kako su nam objasnili u Fini, tko nije na vrijeme odnio zadužnicu, više mu ne vrijedi, a kako smo vidjeli, nisu sigurni ni vjerovnici koji su predali zadužnicu, ako do trenutka pokretanja predstečajnog postupka ona nije naplaćena, iako je registrirana u Očevidniku. Razlog je to što u postupku vjerovnici opraštaju dio dugovanja, tako da ni zadužnica, čak i bjanko potpisana, više ne vrijedi. Kako kažu u Fini, ‘u slučaju sklapanja predstečajne nagodbe navedene će osnove za plaćanje biti trajno arhivirane, s obzirom na to da ovršne isprave koje se odnose na tražbine iz sklopljene predstečajne nagodbe, u odnosu na dužnika, gube pravnu snagu.

Samo jedan način

Ni u stečajnim postupcima, prema aktualnom Stečajnom zakonu, zadužnica se ne može aktivirati jer postoji stečajni plan otplate duga. Ima samo jedan način da se ona aktivira u predstečajnom postupku – ako postupak bude obustavljen. Tada više ne postoji mogućnost dogovora između vjerovnika i dužnika, što znači da će Fina nastaviti provoditi naplatu do trenutka dok na računu ima novca, odnosno do trenutka kada tvrtka ode u stečaj. Problem sa Stečajnim zakonom je i u tome što vjerovnici, da bi saznali je li im dužnik u stečaju ili predstečaju, moraju pretražiti sve trgovačke sudove u zemlji. Ukinuta je centralizirana objava koja je prije bila u Narodnim novinama i to je jedna od najbesmislenijih stvari tog zakona, o čemu smo pisali početkom rujna. Usprkos tome, bilo bi najbolje da nakon isteka roka plaćanja provjerite svoga dužnika i da najkasnije u roku dva do tri dana, ako loše stoji, brže-bolje odnesete zadužnicu u Finu. To je jedina šansa da naplatite potraživanja prije nego vas preduhitri predstečajni postupak.

26. travanj 2024 01:28