Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Još jedan Dalmatinac koji ne zna za ‘svoje‘ nekretnine

22. Srpanj 2019.

Čovjek nije znao da je zabunom upisan kao suvlasnik dviju kuća. To je saznao tek kad je podnio zahtjev za povrat poreza za prvokupljeni stan, zbog čega nije mogao dobiti povrat. Ipak je uspio dobiti novac od poreznika, ali problem ostaje neriješen već 22 godine

Priču koja slijedi ispričao mi je dobar prijatelj podrijetlom iz Dalmacije (nije riječ o bivšemu ministru Lovri Kuščeviću). Ondje se suočio s propustom administracije koja mu je prije 22 godine u zemljišnu knjigu upisala da je suvlasnik dviju kuća iako to nije, što ni do danas nije uspio riješiti.

Prije 22 godine umro mu je otac, a on i još dvojica braće u ostavinskom postupku odrekli su se svega u korist majke. Međutim, kad je zaposlenik u zemljišnoknjižnom uredu upisivao podatke, pogreškom je uz majku kao suvlasnika upisao i njega, a za ostalu dvojicu braće ostalo je kao i prije, tj. nisu upisani kao vlasnici, što je i pisalo u rješenju o ostavinskom postupku.

Nitko o tome nije imao pojma sve dok prije desetak godina prijatelj nije podnio zahtjev za povrat poreza. Dignuo je kredit za stan u vrijeme kad je država sufinancirala kamate za prvi stan do dvanaest tisuća kuna.

– Svi su dobili povrat poreza, došao je i listopad, a na mom računu nema novca. Nazvao sam referenticu u Poreznoj upravi i ona mi je rekla da je dobro što sam je nazvao jer sam je podsjetio da je moj predmet odložila prije tri mjeseca i zaboravila na njega – ispričao je prijatelj.

‘A što kompliciraš, pusti me na miru!?‘

Iako mu se iznad glave pojavio upitnik kako je mogla zaboraviti njegov predmet, odmah mu je objasnila da nešto nije uredu s njegovom dokumentacijom. Rekla mu je da njegov stan nije prva nekretnina koju je kupio jer je u zemljišnoknjižnom uredu dalmatinskoga grada upisan kao suvlasnik dviju kuća. Sad mu se pojavio dvostruki upitnik te joj je odmah rekao da je to pogreška jer se on suvlasništva odrekao u majčinu korist prije desetak godina.

Pola dana tražio je negdje zametnuto rješenje o ostavinskom postupku. Našavši ga, odnio ga je referentici koja je to priložila uz dokumentaciju pa je ipak dobio povrat poreza. No da se to ne bi više događalo, prijatelj je sjeo u automobil i odvezao se u svoj rodni grad. Došavši u općinski sud, rekli su mu da je to tako upisano. Tražio je da se to ispravi i da se njegova majka upiše kao jedina vlasnica dviju kuća, pokazavši i njima rješenje o ostavinskom postupku. No to nije baš bilo jednostavno, barem kako je tvrdio zaposlenik u tamošnjem Općinskom sudu.

– Aaaaaa šjor, a šta vi sad oko toga komplicirate?! Lipi moj, a šta van fali da i dogodine lipo Poreznoj upravi priložite to rješenje i neće bit problema, ka šta ni sada nije bilo. Jeste dobili povrat poreza? Jeste! E, problem je riješen. Ko će sad ić doli u podrum i tražit vaše spise, pa to ne bi Bog naša za tri dana, e! – prepričao je moj prijatelj odgovor zaposlenika u Općinskom sudu.

Prijatelj ga je pokušao uvjeriti u to da želi to svakako riješiti, ali zaposlenik se izvukao prevelikim obvezama zamolivši da dođe za nekoliko mjeseci kad bude manje posla. Naravno, to nije riješeno sve do danas, dakle ni nakon deset godina, pa je prijatelj i dalje ostao upisan u zemljišne knjige kao suvlasnik dviju kuća.

Ipak treba podnijeti zahtjev

Sreća je da braća nikad nisu pravila problem, ali morao je, kaže, i sljedeće dvije godine pri prijavi poreza poslati kopiju rješenja o ostavinskom postupku uz popratno obrazloženje zašto šalje taj dokument.

– Spasila me Jadranka Kosor koja je kao premijerka ukinula tu mjeru sufinanciranja kamata na kredite za prvokupljene stanove – ironično će prijatelj.

Iako nisam jedan od onih koji će sve zaposlene u državnoj i lokalnoj administraciji popljuvati i tvrditi da su lijenčine, pogotovo jer sam imao i loših, ali i dobrih iskustava, treba reći da je ovaj slučaj doista jedan od loših primjera birokratskog ponašanja. Prema mom mišljenju, prijatelj je pogriješio u tome što ipak nije predao zahtjev za ispravak podataka u zemljišnoj knjizi, pa bi bilo dobro da to napravi što prije. U svakom slučaju, rekao je, ne bez ironije, da je to tako kod njih u Dalmaciji, pa nije ni čudno što je ministar Kuščević ‘zaboravio‘ popamtiti tolike nekretnine i upisivati ih u zemljišne knjige. 


POST SCRIPTUM Zaposleniku u Općinskom sudu nije se dalo ispraviti pogrešku u zemljišnoj knjizi kako bi se moj prijatelj izbrisao kao suvlasnik dviju kuća jer je shvatio da se problem može riješiti tako da se rješenje o ostavinskom postupku priloži poreznoj prijavi. Međutim, nije to najveći problem s kojim se ​suočava prijatelj​. Pitanje je kako će se dijeliti te kuće čiji je sada formalno suvlasnik nakon smrti njegove majke. Morat će se odreći dijela suvlasništva, a to je kao da prodajete braći udio, pa će oni morati platiti porez. Ili će se pak nekako dogovoriti, ali, u svakom slučaju, sve to može biti komplicirano.

29. studeni 2022 11:06