Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Komunalci iskorištavaju rupu u zakonu i konkuriraju pogrebnicima

14. Srpanj 2016.

Na primjeru sukoba između pogrebničkih i komunalnih tvrtki možemo vidjeti kako su neki zakoni nedorečeni i kako ih zbog toga može svatko tumačiti kako mu odgovara. Riječ je o Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti (ZPD), koji navode pogrebničke tvrtke, i Zakonu o trgovačkim društvima (ZTD), na koji se pozivaju komunalne tvrtke. Razgovarao sam s Damirom Sapanjošem, predsjednikom Udruge pogrebnika Hrvatske, koji je ljutit na komunalne tvrtke u Hrvatskoj jer su im, kaže, nelojalna konkurencija. Kaže da unatoč ZPD-u (donesen lani u travnju) komunalne tvrtke u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i dalje obavljaju pogrebničke usluge.

Ministrov naputak Navodi članak 28. spomenutog zakona u kojem zaista piše da njegovim stupanjem na snagu prestaju važiti odredbe članka 3., 10. i 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu koje se odnose na prijevoz pokojnika, čime se jasno kaže da komunalne tvrtke nemaju pravo obavljati tu djelatnost. Međutim, Sapanjoš kaže da one to i dalje čine, štoviše, prilagođavaju se Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti i šalju svoje ljude na certificiranje u Hrvatsku obrtničku komoru, što je uvjet za tu djelatnost. Kako kaže, HOK neće odbiti zahtjev nikoga tko se želi certificirati i nije ga briga hoće li toj tvrtki propasti certifikat ako joj se zabrani djelovanje. S druge strane komunalne tvrtke na taj način, smatra, zaobilaze Zakon i nastavljaju poslovati. Zato je morao intervenirati i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je poslao naputak u kojem upravo stoji da prestankom važenja odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu komunalne tvrtke ne mogu više raditi taj posao, jer ukidanjem tih odredbi pogrebničke usluge prestaju biti komunalna i postaju gospodarska djelatnost. No članica Vijeća Udruženja komunalnoga gospodarstva HGK i voditeljica Grupacije održavanja groblja Nives Torbarina kaže da nijedan zakon u Hrvatskoj ne poznaje termin ‘komunalna tvrtka‘ te da je i tu riječ zapravo o trgovačkim društvima koja se bave i komunalnim poslovima, ali i drugim poslovima za koje se registriraju. No prešućuje da se u članku 3. ‘njihova‘ zakona o komunalnom gospodarstvu taksativno navodi koje su to sve komunalne usluge kojima se bave komunalne tvrtke. Tamo više ne piše da se komunalne tvrtke bave i pogrebničkom djelatnošću.

Ili daj ili ne daj Dakle, stvar je tu jasna. Komunalne tvrtke prema zakonu koji određuje upravo njihovu djelatnost nisu pogrebnička društva i ne mogu biti na tom tržištu, a to je, podsjećamo, određeno Zakonom o pogrebničkim društvima. Zanimljivo je pak da komunalne tvrtke dijelom poštuju ZPD (šalju svoje zaposlenike na certificiranje), ali istovremeno ne poštuju i odredbe koje kažu da one to više ne mogu raditi. Ovdje ne zauzimamo stajalište u korist pogrebničkih društava i ne zastupamo mišljenje da se komunalne tvrtke ne bi trebale baviti i pogrebničkim poslovima. Ako se tako zakonski riješi, onda neka to i rade. Važno je samo to da se zakon mora poštovati, a on je u tom dijelu jasan. Ipak, komunalna su poduzeća našla rupu u zakonu i pozvala se na Zakon o trgovačkim društvima tvrdeći da mogu registrirati bilo koju djelatnost, pa i pogrebničku. U tom smislu, unatoč naputku ministra Horvata, to treba ispraviti ili pak komunalcima dati da rade taj posao.

29. travanj 2024 08:18