Aktualno
StoryEditor

EFSA: Učestalo korištenje laksativa povećava rizik od karcinoma

27. Siječanj 2018.

Dužnosnici Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) upozorili su na moguće zdravstvene probleme, među kojima povećani rizik od nekih vrsta karcinoma, povezane s dugotrajnim korištenjem laksativa kao što su sena i rabarbara.

Laksativi često sadrže hidroksiantracene, vrstu tvari koje se nalaze u korijenju, vanjskim listovim, sjemenu i kori biljaka kao što su aloj, rabarbara ili sena. Dokazi iz studija provedenih na životinjama pokazuju da neke od tih tvari mogu prouzročiti karcinom crijeva, priopćila je EFSA ranije ovoga tjedna.

>>>Znanstvenici utvrdili da fotografija lica odaje jeste li bolesni

EFSA navodi da ne može odrediti sigurne dnevne doze, ali je ponovila svoju raniju preporuku da se laksativi ne koriste dugo te da se ne uzimaju velike doze.

Godine 2013. EFSA je otkrila da derivati hidroksiantracena u hrani mogu poboljšati funkciju crijeva, ali je upozorila da se ne smiju prekomjerno uzimati.

22. studeni 2024 08:14