Aktualno
StoryEditor

‘Ego turizam‘: Milenijci mijenjaju industriju putovanja

03. Lipanj 2018.

Tijekom 1980-ih i 1990-ih najpopularnija turistička odredišta za britanske turiste bile su mediteranske destinacije koje su nudile sunce, more i, ono što je najbitnije, ludi večernji provod.

Posljednjih godina takvi turistički aranžmani sve su manje interesantni mladima, tvrdi britanska agencija Thomas Cook, koja zbog pada prodaje razmatra ukidanje posebnog turističkog paketa za dobnu skupinu 18 do 30 godina, piše Independent.

Ta agencija za sve krivi milenijalce čija ovisnost o društvenim mrežama utječe na cijelu industriju te izaziva pojavu tzv. "ego putovanja". Kao što i samo ime govori, cilj takvih putovanja je izazvati zavist među "prijateljima" na Facebooku i Instagramu. Glavni motiv pri odabiru turističke destinacije je egzotičnost, u prijevodu, bira se mjesto koje nudi zanimljive i nove stvari koje se mogu iskusiti i naravno, objaviti na internetu.

Istraživanja pokazuju kako bi 72 posto milenijalaca radije potrošilo svoj novac na putovanja nego na materijalne stvari, a 47 posto bi radije putovalo nego kupilo dom.

Taj trend prati i rast broja tzv. influencera koji su objavljujući na društvenim mrežama fotografije svojih putovanja i avantura ostvarili i vrlo unosan biznis. Primjerice, kod nas je jedna od najpoznatijih blogerica Ella Dvornik koja reklamirajući brendove putuje svijetom.

Osjeti li se u Hrvatskoj ‘ego turizam‘

Putničke agencije u Hrvatsku su na više dana u 2017. dovele gotovo 2,2 milijuna stranih turista ili 9 posto više nego u 2016., objavilo je Ministarstvo turizma podatke Državnog zavoda za statistiku, a najviše je bilo turista iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Domaći putnici u organizaciji agencija zabilježili su 3 posto manje noćenja nego u 2016., odnosno 1,2 milijuna, a i usluge agencija ih je koristilo 4 posto manje ili njih 292,2 tisuće, dok su u stranim zemljama uz agencije ostvarili 17 posto više noćenja ili 1,1 milijun.

No, zanimalo nas je što je s domaćim mladim ‘ego turistima‘.

- Ne vidimo poseban utjecaj ovog trenda na putovanja mladih u Hrvatskoj. Što se tiče maturalnih putovanja i dalje su glavni kriteriji odabira sigurnost, cijena i zabava. I dalje su popularne destinacije poput Londona, Pariza, Grčke i Španjolske, no s otvaranjem tržišta sve dostupnije i traženije postaju i egzotične destinacije, pogotovo kod generacije milenijalaca, kazala je Nikolina Frklić iz putničke agencije Atlas.

No je li sve tako osuđeno na propast kako to predstavlja britanska agencija? Nemaju li putnici pravo tražiti kvalitetnu uslugu za cijenu koju plaćaju ili jednostavno željeti imati odmor na nekom lijepom mjestu, odgovaraju agenciji mladi na Twitteru.

Putovanja u vlastitom aranžmanu

- Spadam u ‘ego generaciju‘ ali kad putujem ne stavljam slike na društvene mreže kako bi drugi bili zavidni nego zato da imam album i sjećanja. Također, nije mi bitno je li putovanje jeftino ili skupo, nego da dobijem nešto za taj novac koji potrošim, kaže Marta Metlikovec (28).

Na pad prodaje aranžmana turističkih agencija sigurno utječe i činjenica da je danas mnogo jednostavnije putovati u vlastitom aranžmanu nego 80-ih ili 90-ih kada su paket aranžmani bili najpopularniji.

Iva Mihalic Krčmar i njezin suprug Branko počeli su putovati još u studentskim danima i tako je nastala web stranica Putoholičari, svojevrsna platforma za razmjenu informacija i iskustava ovisnika o putovanjima. Oni preferiraju putovati u vlastitoj organizaciji.

- U početku smo koristili agencije, ali smo zaključili da je jeftinije sam sve organizirati, a tada ne moramo pratiti ni grupu. Mislim da se to ljudima više sviđa. Avantura je puno veća, kaže Mihalic Krčmar.

Besmisleno je putovati zbog drugih

- Utrošiti energiju, vrijeme i novac na putovanje čija je svrha pokazati se drugima jednako je besmisleno kao i svirati klavir, vježbati aikido, planinariti ili čitati zbog drugih, a ne zbog sebe. Jednostavno ima previše putnika čije su priče izvor inspiracije - treba čitati/slušati putopise i reportaže, gledati dobre dokumentarce/fotografije i uživati u razgovoru s onima koji su proživjeli svoja putovanja 1865/h. A ta putovanja mogu biti ili do prvog sela ili na kraj svijeta, nebitno. O društvenim mrežama možemo razgovarati i u pozitivnom i u negativnom (ovisničkom) kontekstu, no imamo mogućnost izbora... pa tako svi biramo one priče s kojima se možemo povezati, koje u nama izazivaju neko saznanje ili emociju, kaže Sanja Milovac, novinarka i putnica.

Putnicima samotnjacima na raspolaganju je i mnoštvo platformi uz čiju pomoć mogu znatno srezati troškove putovanja, poput društvene mreže Couchsurfing na kojoj se nudi razmjena gostoprimstva. Putnik putem nje traži domaćina u gradu u kojem boravi, a koji će mu besplatno ponuditi smještaj, hranu i razgovor. Također je tu program Workaway, mreža na kojoj pojedinci u svim dijelovima svijeta mogu pronaći volonterski honorarni posao i za uzvrat dobiti hranu i smještaj.

Tu smo na tragu i odgovoru na pitanje postoji li uopće trend ego turizma. Putovanje je vrlo osobno iskustvo, a razlozi zbog kojih se putuje različiti su kao i ljudi koji se upuštaju u svijet s ruksacima i srcem otvorenim za nove doživljaje.

25. veljača 2024 22:33