Aktualno
StoryEditor

EIB i EK osigurale 15 milijuna eura za očuvanje hrvatskih prirodnih bogatstava

28. Svibanj 2018.

Europska investicijska banka zajedno s Europskom komisijom osigurala je 15 milijuna eura za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) za namjenski program tehničke pomoći kojim se HBOR-u omogućuje lakše prepoznavanje projekata namijenjenih za očuvanje biološke raznolikosti, poboljšanje zelene infrastrukture i jačanje otpornosti na klimatske promjene.

>>>Hrvati reciklirali prvu tonu jestivog ulja

Osim investicijske operacije u Hrvatskoj pokrenuta je još jedna u Irskoj za potporu šumarstvu i očuvanju biološke raznolikosti. Obje operacije imaju potporu Instrumenta za financiranje prirodnog kapitala, financijskog instrumenta vrijednog 125 milijuna eura koji podupire projekte prilagođenim kreditima i ulaganjima s jamstvom EU-a.

"Ovo će omogućiti investiranje u manje projekte koji se odnose na očuvanje prirodnog bogatstva, što je i cilj instrumenta za investicije u okoliš - a to je da u hrvatski fond dostavi određenu svotu koja će zatim biti distribuirana prema manjim projektima. Mislim da je ovo odlična ideja i ovo je prvi put da je primjenjujemo u jednoj državi članici. Vjerujem da ćemo uspjeti i to može biti dobar primjer drugima da slijede", rekao je povjerenik za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo Karmenu Vella.

>>>Usvojen Plan gospodarenja otpadom: U prvom planu ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje

Tehnička i financijska ekspertiza iz sličnih projekata za očuvanje prirode drugdje u Europi pojačat će investicije u Hrvatskoj. Program tehničke pomoći će osigurati HBOR-u da lakše identificira projekte prirodnog kapitala s najvećim ekološkim učinkom te bolju pripremu pojedinačnih programa koje predlažu lokalna poduzeća i tijela javne uprave, kaže se u priopćenju Europske investicijske banke.

Hrvatska je na vrhu popisa država EU-a, koja ima čak 34 posto državnog teritorija uvrštenog u ekološki program Natura 2000.

20. travanj 2024 02:53