Aktualno
StoryEditor

EIB-u pristigla prijava protiv HBOR-a zbog odavanja bankarske tajne

07. Kolovoz 2017.

Europska investicijska banka, značajan partner i financijer Hrvatske banke za obnovu i razvoj, zaprimila je prijavu jedne domaće tvrtke, koja HBOR optužuje za odavanje bankarske tajne i druge kriminalne radnje, potvrdio je izvor Večernjem listu.

O kojoj je tvrtki riječ, Večernjak ne otkriva, ali se doznaje kako je EIB pokrenuo predistražne radnje, kako bi istražio navode protiv HBOR-a, u prijavi.

>>>Nexus: Pozajmice su zakonite; Ramljak: Ako nemate odobrenje – nemate odobrenje

Ukoliko se potvrde navodi prijave, HBOR bi mogao otrpjeti goleme financijske štete, budući bi EIB mogla obustaviti daljnji plasman kredita, a kojih je do sada bilo u vrijednosti nekoliko milijardi eura i svi su bili namijenjeni uglavnom malom i srednjem poduzetništvu.

>>>HBOR o Nexusu: Nismo imali saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru

HBOR je prijavu zaradio jer su, prenosi Večernjak, detalji projekta za koji je tražila kreditiranje bili proslijeđeni drugoj kompaniji na uvid.

O problemu koji se pojavio upoznati su i u Vladi i, navodno, već se traže načini kako da ne dođe do obustave plasmana EIB-ovog novca u poduzetnički sektor, a putem HBOR-a.

>>>Snimka pokazuje da Marić nije diskutirao o HBOR-ovom kreditu Agrokoru

Slučaj Agrokor, zbog čijeg je kredita HBOR bio u samom središtu političko-gospodarskog preslagivanja, potaknuo je dio ekonomske javnosti na otvaranje. Tako je svjetlo dana ugledao i slučaj kratkoročne pozajmnice fonda za gospodarsku suradnju Nexus, a čini se da će "zavjet šutnje" prestati onoga trenutka kada dobavljači Agrokora više neće morati zajedno nastupati s ciljem naplate potraživanja.

 

 

28. travanj 2024 14:41