Aktualno
StoryEditor

Električni skuteri se šire svijetom – stigli u Madrid i Pariz

14. Kolovoz 2018.

Američka tvrtka za električne romobile Lime ušla je i u Madrid gdje je rasporedila nekoliko stotina svojih električnih romobila spremnih za najam. Tjedan prije toga konkurentski Bird pokrenuo je svoj servis najma električnih romobila u Parizu, a najavili su širenje projekta i na Tel Aviv, piše TechCrunch.

Lime već neko vrijeme iznajmljuje svoje bicikle i romobile van SAD-a, u prosincu su se proširili na niz europskih gradova, dok su u lipnju ušli u Pariz. Lime je nedavno prikupio dodatnih 335 milijuna dolara u posljednjem krugu prikupljanja investicija te se udružio s transportnim gigantom Uberom.

>>>Romobil Bird – startup koji je najbrže došao do milijardu dolara, idu na dvije milijarde

Bird i Lime ni izdaleka nisu jedine kompanije koje se bave ovim poslom, ali su prikupile najviše novca - Bird je privukao 415 milijuna dolara investicija, dok je Lime prikupio približnih 467 milijuna dolara. Ove su dvije tvrtke i jedine bazirane u SAD-u, a koje su se proširile van SAD-a.

U SAD-u tvrtk Bird, Lime, Spin, Goat i Skip imaju romobile u 33 grada. No, regulativa se pokazala problemom kod mnogih od ovih kompanija. San Francisco je upravo u procesu revidiranja dozvola za 12 tvrtki koje iznajmljuju električne skutere, uključujući Lyft, Uber i Razor, a zato što su Bird, Lime i Spin pustiti svoje skutere u grad bez da su dobili dozvolu. Na kraju će dozvole dobiti pet kompanija i to pod striktnim uvjetima poslovanja.

>>>Tržište električnih romobila u rastu, a ovaj trend prate i Liderovci

Bird je prošli mjesec htio pustiti svoje romobile u Boston, ali su ih regulatori zaustavili, kako je bio javio Boston.com. S druge su strane Austin gdje Goat radi na udovoljavanju kriterijima, a u Portlandu su Skip i Bird već dobili dozvole.

Servis je jednostavan - aplikacijom na mobitelu registrira se na neki od ovih servisa, otključavanje jednog romobila košta 1 dolar, a svaka minuta košta oko 15 centa, objašnjava Tom‘s Guide. Najam romobila na dulje od 24 sata i manje od 48 sati košta 25 dolara. Korisnik Birda koji ne vrati romobil unutar 48 sata mora platiti do 500 dolara. Lime naplaćuje između 600 i 2.000 dolara ako korisnik u roku od 48 sati ne vrati romobil.

16. travanj 2024 17:54