Aktualno
StoryEditor

‘Eliksir mladosti‘: Pronađen način za zaustavljanje starenja stanica

05. Kolovoz 2017.

Znanstvenici tvrde kako su pronašli način kako pomladiti ostarjele ljudske stanice. Taj "eliksir mladosti" pronašli su u stanicama djece kojima je dijagnosticirana "progerija", specifična naslijedna idiopatska bolest.

>>>Istraživanje: Žustro vježbanje pomlađuje circa 9 godina (na staničnoj razini)

Znanstvenici Hustonskog metodističkog istraživačkog instituta promatrali su kromosome tkiva. Otkrili su kako u 12 od 17 uzoraka uzetih od djece kojima je dijagnosticirana progerija na tkivima postoje slične promjene kao one u 69-godišnjaka. Inače, progerija je nasljedna bolest koja uzrokuje ubrzano starenje.

Ključni za zaustavljanje starenja u takve djece su telomeri, dijelovi kromosoma. Kako bi zaustavili skupljanje telomera, uz pomoć metode RNA terapeutike, znanstvenici su umetali RNA direktno u stanice prenoseći tako proteine koji su zaustavljali smanjivanje telomera.

Researchers Develop Technology to Make Aged Cells Younger from Houston Methodist on Vimeo.

>>>Oslanjajući se na AI Juvenesence razvija ‘fontanu mladosti’

Voditelj istraživanja, doktor  John Cooke rekao je kako su rezultati tih eksperimenata bili iznenađujući jer su nakon opisanog postupka nestali svi simptomi starenja.

- Indikatori starenja poput otpuštanja proteina koji potiču upalu su bitno smanjeni. Kada izduljimo telomere mnogi problemi vezani uz starenje mogu biti riješeni, rekao je Cooke.

07. svibanj 2024 18:48