Aktualno
StoryEditor

Energetska budućnost Hrvatske na dlanu uz ministra Ćorića i vrhunske stručnjake

10. Svibanj 2019.

Energetika je jedan od najvažnijih sektora za poticanje investicija u Hrvatskoj, posebno u svjetlu novih trendova: investicijama u obnovljive izvore energije - kojih u Hrvatskoj ne manjka - te gradnji pametnih energetskih sustava, koji integriraju elektroenergetske, toplinske i plinske mreže u jedinstven, napredni sustav. Osim za brojne investicije, Hrvatska ima preduvjete da postane energetsko čvorište srednjeeuropske i istočnoeuropske regije, što je jedno od najvažnijih strateških i ekonomskih pitanja, kojima će se, između ostalog, baviti 8. Liderova konferencija o energetici pod nazivom Energetska budućnost Hrvatske, a koja će se održati 29. svibnja u hotelu Sheraton u Zagrebu. S obzirom na potencijal i potrebu za investiranjem u ovo područje, postoji veliki interes ukupnog gospodarstva - ne samo energetskog sektora - za uključivanje u planove i projekte.

Osim toga, konferencija će potaknuti raspravu o sigurnosti opskrbe, energetskoj sigurnosti i energetskoj ovisnosti, upravo stoga jer je energetski sektor jedan od najosjetljivijih sigurnosnih sektora svake države. Energetska politika važan faktor i potencijal razvoja Republike Hrvatske, stoga je nužna jasna strategija, a upravo je stoga jedan od glavnih ciljeva konferencije detaljno predstaviti Vladine provedbene planove na području energetike. O planovima i strategijama energetskog razvoja Republike Hrvatske sudionike će izvijestiti Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Također, bit će riječi o energetskom skoku u Industriju 4.0, odnosno o novim tehnologijama u energetskom sektoru i njihovim praktičnim primjenama, koje ubrzavaju procese i odlučivanje, o čemu će govoriti Tomislav Čorak iz Boston Consulting Grupe. Bit će organiziran i okrugli stol na temu "Kako uspješno vladati promjenama - sigurno, zeleno, ekonomično", na kojem će se razmatrati je li moguće osigurati stalnu opskrbu energijom uz povoljne tržišne uvjete i zadovoljavajuću zaštitu okoliša, o čemu će govoriti Zoran Miliša, direktor RWE energije, Marin Zovko, član uprave Plinacra, te Slavko Krajcar sa Fakulteta Elektrotehike i računarstva. Jedna od značajnih tema je činjenica da se Hrvatska može pozicionirati kao lider u primjeni novih tehnologija provedbom energetske tranzicije prema niskougljičnom društvu i ekonomiji, o čemu će govoriti Neven Dujić, iz inicijative Hrvatska energetska tranzicija.

U predavanju Ivana Šimića iz Energovizije, bit će riječi o tome kako će poduzetništvo i industrija pokrenuti energetsku tranziciju, te koje su njezine stvarne potrebe i mogućnosti. Brojni predavači sudjelovat će na okruglom stolu pod nazivom "Investicijski i razvojni potencijal obnovljivih izvora energije" - Zlatko Bukovac, predsjednik uprave Soltecha, Iljko Ćurić, predsjednik uprave Encro Energije, Dragutin Domitrović, menadžer MB Holdinga, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska, Ernest Vlačić, predsjednik Tematsko inovacijskog vijeća energija i održivi okoliš i drugi.

Energetska budućnost Hrvatske je konferencija namijenjena poduzetnicima, proizvođačima, ponuđačima u energetskom sektoru, ali i velikim potrošačima, kojima je energija važna stavka poslovanja. Također, bit će zanimljiva svima koji u razvoju energetskog sektora mogu pronaći interes – bankarima, financijskim institucijama i investicijskim partnerima te tijelima državne, regionalne i lokalne samouprava, poduzetnicima kojima je energetski razvoj poslovna šansa, članovima akademske zajednice, udruženjima energetskog sektora i nevladinim organizacijama.

Za sudjelovanje na osmoj Liderovoj konferenciji Energetska budućnost Hrvatske možete se prijaviti ovdje.

19. travanj 2024 00:23