Aktualno
StoryEditor

EU dužnosnici nakon ostavke Renzija: Spremni smo za svaku vrstu političkog šoka

05. Prosinac 2016.

Italija ima etablirane političke institucije i jako gospodarstvo, pa će uspjeti prebroditi ostavku premijera Mattea Renzija nakon njegovog poraza na referendumu, ocijenio je u ponedjeljak europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

"Italija je etablirana država, sa čvrstom vlašću i imam apsolutno povjerenje da će se znati nositi sa situacijom", rekao je Moscovici uoči susreta ministara financija eurozone u Bruxellesu. "Postoji određena politička nestabilnost, no država je apsolutno stabilna, a Italija je i veliko gospodarstvo", dodao je.

Na upit novinara može li talijanska politička kriza izazvati širu krizu u eurozoni, Moscovici je izrazio uvjerenje da neće biti takve krize. "Imamo načina da se odupremo bilo kakvoj vrsti političkoga šoka u Europi", ustvrdio je.

Odbacio je sugestije da se na nedjeljnom referendumu o ustavnim promjenama glasovalo protiv EU. "To nema veze s time. Riječ je o ustavnom amandmanu koji nije uspio pridobiti naklonost građana", ocijenio je Moscovici.

"Jaka država"

Francuski ministar financija Michel Sapin ustvrdio je, pak, kako Talijani ostaju snažno posvećeni EU, unatoč odbacivanju prijedloga ustavnih promjena, ocijenivši kako ne postoji sustavni rizik za eurozonu.

U izjavi novinarima uoči sastanka ministara financija eurozone, Sapin je kazao kako je Italija ‘jaka država‘ te da poraz premijera Renzija predstavlja unutarnji problem, a ne odbacivanje Unije.

Upitan o padu vrijednosti eura, rekao je da prethodno snažan tečaj ‘nije nužno‘ bio pozitivan za europske izvoznike te da ovaj trenutni u velikoj mjeri odražava snagu dolara.

Na valutnim je tržištima euro jutros bio pod snažnim pritiskom zbog mogućih problema u eurozoni nakon što su Talijani na nedjeljnom referendumu rekli ‘ne‘ Renzijevom prijedlogu ustavnih reformi.

Tečaj eura prema dolaru potonuo je jutros više od 1 posto, na samo 1,0505 dolara, najnižu razinu od ožujka prošle godine. No, kasnije se oporavio i vratio iznad granice od 1,06 dolara.

Ipak, moguće je, kažu analitičari, da će euro u idućem razdoblju slabiti jer se od Europske središnje banke (ECB) očekuje da će još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, dok će američki Fed vjerojatno već ovoga mjeseca povećati kamatne stope.

Schaeuble: Italija treba nastaviti Renzijev ekonomski smjer

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u ponedjeljak je poručio kako Italija treba nastaviti gospodarske reforme koje je započeo premijer Renzi.

On je Bruxellesu kazao novinarima kako je već razgovarao s talijanskim kolegom te da vjeruje kako je za Italiju bitno da ima funkcionalnu vladu.

Ponovio je ocjene kolega Moscovicija i Sapina, kazavši kako bi investitori‘ trebali biti ‘opušteni‘ oko talijanskog referenduma, koji prije svega predstavlja unutarnji problem, istaknuvši kako priče o krizi tečaja eura smatra neosnovanima.

Talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan nije došao na sastanak ministara financija eurozone, a spominje se i kao jedan od mogućih nasljednika premijera Renzija.

Nowotny smatra da će Italija morati javnim novcem spašavati neke banke

Osim političke nestabilnosti u trećem po veličini gospodarstvu eurozone, ulagače na burzama zabrinjava i slabost talijanskog bankarskog sektora, koji je pod pritiskom zbog golemih iznosa nenaplativih zajmova.

"Italija će možda morati trošiti javni novac na spašavanje nekih od svojih banaka, uključujući i kupnju udjela u njima", kazao je Ewald Nowotny, član upravnog odbora Europske središnje banke, ujedno i austrijski guverner.

"Razlika između Italije i drugih država, poput Njemačke i Austrije, je u tome što do sada u Italiji nije bilo nikakve značajnije državne pomoći ili državnog preuzimanja banaka. Zbog toga se ne može isključiti mogućnost da država na neki način preuzme udjele u nekim bankama", kazao je Nowotny.

16. travanj 2024 22:18