Aktualno
StoryEditor

EU traži trajno izuzeće od američkih carina na čelik i aluminij

23. Ožujak 2018.

Čelnici zemalja članica EU-a zatražili su u petak, drugi dan summita u Bruxellesu, trajno izuzeće od američkih carina na čelik i aluminij, nakon što je SAD tek privremeno izuzeo Uniju od carina koje se počinju primjenjivati u petak.

"EU  traži trajno izuzeće od američkih carina. Europsko vijeće ponavlja privrženost snažnim transatlantskim odnosima kao zaglavnom kamenu sigurnosti i prosperiteta za SAD i Europu te ističe potporu djalogu o trgovačkim pitanjima od zajedničkog interesa", objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

>>> Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je privremeno izuzeo šest zemalja i Europsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminija, objavila je Bijela kuća.

"Carine na uvoz čelika i aluminija iz sljedećih zemalja ukidaju se do 1. svibnja 2018.", priopćila je Bijela kuća navodeći članice EU-a, Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju.

SAD u petak počnju primjenjivati uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij.

Washington raspravlja s tim zemljama "o zadovoljavajućim alternativnim načinima tretiranja prijetnje od slabljenja američke nacionalne sigurnosti nastale uvozom čelika" te će trgovinski partneri Washingtona zasad biti isključeni iz carina na uvoz čelika, piše u Trumpovoj izjavi.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer izjavio je ranije u četvrtak u Senatu da je ukidanje carina dopustio Trump.

>>> Očekuje se oprezno trgovanje, Crobexi pred tjednim gubicima

"Predsjednikova zamisao je da u funkciji izvjesnog broja kriterija, neke zemlje izmiču" tim carinama, kazao je Lighthizer pred senatskim odborom za financije.

Trump je početkom ožujka potpisao uvođenje tih carina od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija, izazvavši prosvjede partnera SAD-a i bojazan od trgovinskog rata.

Brojne zemlje, među kojima one u Europskoj uniji, upozorile su Bijelu kuću da će snažno odgovoriti ako ih se doista podvrgne carinama na uvoz metala.

Trumpova administracija naglasila je da je glavna meta njezinih mjera bila Kina koja je već dugo superproduktivna što je pogodilo svjetsko tržište čelika i aluminija.

Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijenit će štetu od tog američkog poteza i "čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese", priopćilo je tada kinesko ministarstvo trgovine.

>>> Gospodarstvo eurozone dramatično usporilo u prvom tromjesečju

Izuzeće od carina za EU uslijedilo je nakon posjeta Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom gdje je razgovarala s Lighthizerom i američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Trump je uvođenje carina na uvozni čelik i aluminij potpisao na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost.

Malstrom je tada rekla da računa na izuzeće Europe, ali je u suprotnom najavila protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

30. studeni 2023 12:03