Aktualno
StoryEditor

EU vodič: Mladima besplatne karte za putovanje po Europi

17. Lipanj 2018.

Europska komisija će slijedom prijedloga Europskog parlamenta ovog ljeta mladim Europljanima koji žele istraživati i upoznati Europsku uniju na raspolaganje staviti 15 tisuća karata.

>>>Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe

Program DiscoverEU omogućit će mladima bolje razumijevanje različitosti Unije, uživanje u njezinim kulturnim bogatstvima, sklapanje novih prijateljstava i doživljavanje europskog identiteta. U Komisiji procjenjuju da će najmanje dvadeset tisuća mladih dobiti priliku putovati Europom u okviru te inicijative, za koju je predviđeno 12 milijuna eura u ovoj godini.

Svakoj državi članici EU dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije. U prvom krugu prijava najmanje 15 tisuća dobitnika moći će poći na put i bolje upoznati svoj kontinent. Drugi krug održat će se u jesen 2018. i tada će se podijeliti najmanje pet tisuća karata, objašnjavaju iz Komisije.

>>>Splitski studenti za projekte dobili 1,8 milijuna kuna

Izvještaj o putovanju

Plan je ovu ideju dalje razviti, zbog čega je uključena i u Komisijin prijedlog za sljedeći program ‘Erasmus‘, a ako Parlament i Vijeće postignu dogovor, još nekih 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka dobit će priliku putovati između 2021. i 2027., za što će biti izdvojeno 700 milijuna eura.

‘Europska komisija želi dobiti povratne informacije od mladih putnika i poticat će ih da podijele svoja iskustva i pustolovine. Iz tog će razloga odabrani sudionici postati dio zajednice u okviru inicijative DiscoverEU te postati predstavnici te inicijative. Bit će pozvani da izvijeste o svojim iskustvima na putovanju, na primjer putem društvenih medija kao što su Instagram, Facebook i Twitter ili u obliku prezentacije koju će održati u svojoj školi ili lokalnoj zajednici‘, stoji u priopćenju.

>>>Prošle godine diplomiralo 33 tisuće studenata

Prijave do 26. lipnja

Prijave, na koje se mogu javiti svi koji navršavaju 18 godina, traju do 26. lipnja, a karte se mogu iskoristiti od srpnja do kraja listopada ove godine.

Zainteresirani će morati priložiti svoje osobne podatke i detalje o putovanju na koje žele ići te ispuniti kviz od pet pitanja povezan s Europskom godinom kulturne baštine, europskim inicijativama namijenjenim mladim ljudima i nadolazećim izborima za Europski parlament. Osim toga, morat će procijeniti koliko će se mladih ljudi prijaviti na ovu inicijativu. Odgovori će omogućiti Komisiji odabir kandidata, a kada ta procedura završi, sudionici će morati krenuti na put u razdoblju od 9. srpnja do posljednjeg dana rujna.

>>>EU uvodi pravila koja bi mogla zabraniti memeove

Putovati mogu najviše trideset dana i posjetiti najviše četiri strane destinacije. – Inicijativom ‘DiscoverEU‘ mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu putujući, onako kako im to ne mogu pružiti knjige i dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike i zajednice koje će posjetiti – komentirao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

28. travanj 2024 02:46