Aktualno
StoryEditor

Euro u blagom plusu prema dolaru

05. Rujan 2017.

Euro je u utorak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima uoči ovotjedne sjednice Europske središnje banke (ECB), dok je dolar skliznuo zbog političkih napetosti povezanih sa Sjevernom Korejom.

>>>Euro blago oslabio, no i dalje najveći dobitnik u 2017.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1905 dolara, koji je ostvario tek blagi dobitak jer su se tečajevi većine valuta zadržali unutar raspona kojih su se kretali u prekonoćnom trgovanju zbog i dalje visoke napetosti povezane sa Sjevernom Korejom. Od početka godine na dobitku je nešto više od 13 posto u odnosu na dolar.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak skliznuo za 0,15 posto, na 92,508 bodova. Političke tenzije pritiskale su američku valutu, ponajprije u odnosu na japansku i švicarsku, u kojima ulagači često traže utočište za kapital kada zavladaju napetosti na političkom i gospodarskom planu.

U kontekstu izrazitijeg jačanja eura, ulagači će za nove smjernice pozorno pratiti ovotjednu redovnu sjednicu ECB-a, premda ne očekuju da bi poruke središnje banke mogle značajnije utjecati na njegovo kretanje.

>>>Svjetska tržišta: Peru igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna

- I najmanji pokušaj iz ECB-a da zauzda jačanje eura imat će ograničeni utjecaj budući da tržišta očekuju da će se u središnjoj banci držati plana o postupnom smanjenju programa poticajnih mjera, kazao je Peter Rosenstreich, čelnik tržišne strategije u Swissquoteu.

Pored sjednice ECB-a u četvrtak, ulagači će pozorno i dalje pratiti događanja u Sjevernoj Koreji, a posebno nakon što je, prema još nepotvrđenim informacijama, tijekom noći premjestila interkontinentalnu balističku raketu prema zapadnoj obali.

25. travanj 2024 08:55