Aktualno
StoryEditor

Eurofer: Američke carine prijetnja oporavku sektora čelika

10. Svibanj 2018.

Odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju uvoznih carina prijetnja su oporavku europskog sektora čelika, ocijenili su u udruženju Eurofer, podigavši ujedno procjenu rasta potrošnje u 2018. godini.

Razina vidljive potrošnje čelika, koja isključuje utjecaj promjena zaliha, trebala bi u 2018. godini porasti za 2,3 posto, čime je podignuta ranija prognoza rasta od 1,9 posto, objavilo je Europsko udruženje proizvođača čelika.

Najnoviji podaci pokazuju da se europska industrija čelika konačno vratila na put prema čvršćem uporištu, kazao je generalni direktor Eurofera Axel Eggert, dodavši kako su 25-postotne američke carine na uvoz čelika to dovele u pitanje.

>>> EU ulaže žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij

Trump je uz carine na uvoz čelika 23. ožujka uveo i carine na uvoz aluminija od 10 posto, no omogućio je privremena izuzeća Kanadi, Meksiku, Brazilu, Europskoj uniji, Australiji i Argentini.

Odluka o carinama za Kanadu, EU i Meksiko odgođena je do 1. lipnja. Po dobro upućenom izvoru iza toga datuma neće biti daljnjih produljenja izuzeća, prenio je Reuters.

EU je najavio carine na uvoz američkih roba u iznosu 2,8 milijardi eura, uključujući maslac od kikirikija i traperice, ako izvoz metala iz EU-a u SAD, vrijedan 6,4 milijardi eura, bude pogođen carinama. Pokrenuo je i istragu o mogućem uvođenju zaštitnih mjera kojima bi se ograničio EU uvoz čelika, strahujući da bi mogao poskočiti zbog preusmjeravanja izvoza čelika, ranije usmjeravanog u SAD.

U Euroferu konstatiraju da preliminarni podaci sugeriraju da je uvoz čelika u EU u prvom kvartalu uvećan za osam posto, nakon što je pao za 1,8 posto prošle godine zbog trgovinskih zaštitnih mjera koje je EU uveo radi suzbijanja dampinga i nepoštenih subvencija.

>>> Proizvodnja čelika porasla zbog uvođenja carina

Uvoz čelika iz Indije uvećan je 96 posto u prvom kvartalu, a iz Turske za 64 posto, objavio je Eurofer, zbog anuliranja pada uvoza iz Kine, Rusije, Ukrajine i Brazila čiji je čelik uglavnom pogođen protudampinškim carinama EU-a.

Kako je objavio Eurofer, u EU je vidljiva potrošnja čelika porasla za 1,6 posto u prvom kvartalu. Za iduću godinu u tom udruženju predviđaju 1,4-postotni rast vidljive potrošnje, u usporedbi s 2,3 posto u ovoj godini.

21. veljača 2024 23:19