Aktualno
StoryEditor

Europska unija priprema carine vrijedne 20 milijardi dolara SAD-u

25. Srpanj 2018.

Vjerojatno pokušavajući igrati istu igru kao američki predsjednik Donald Trump, europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je da Europska unija priprema carine teške 20 milijardi dolara kao odgovor na eventualno američko uvođenje carina na europske automobile. Ova je poruka stigla netom prije velikog sastanka predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera s Trumpom u Washingtonu, kojem će prisustvovati i Malmstrom.

>>>Juncker u srijedu putuje u Washington da zaustavi trgovinski rat EU-SAD

"Nadamo se da neće doći do toga i da ćemo naći rješenje. Ako ne, Komisija sprema poprilično dugu listu mnogih američkih proizvoda. Bila bi riječ o nekih 20 milijardi dolara", rekla je povjerenica švedskom Dagens Nyheteru, a prenio Reuters. U tom je razgovoru odala i kako sljedeća runda carina neće biti ciljana koliko je bila prva, kada se odgovorilo na američke carine na čelik i aluminij, već će pokriti šire kategorije proizvoda.

>>>Udruge: Carine na uvoz automobila koštat će SAD stotine tisuća radnih mjesta

Juncker inače ide u Ameriku s nejasnom agendom jer, kako tvrdi, konkretnu ponudu za Amerikance nema, ali želi razgovarati načelno o mogućim rješenjima poput plurilateralnih globalnih pregovora o auto-carinama ili bilateralnom trgovinskom sporazumu između EU-a i SAD-a, premda je i sam rekao da ne očekuje puno od susreta.

>>>Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini – Unija ukida carine na 99% japanskih proizvoda

Što se ovakve otvorene prijetnje netom prije sastanka tiče, dojam je da Komisija sada pokušava primijeniti Trumpov recept mrkve i batine na njega samog. Malo prijeti i nabacuje neugodnim brojkama, malo pruža ruku i priča o otvorenosti za dogovor, ali je malo vjerojatno da će ovakav pristup imati nekog učinka na potpuno nepredvidljivog Trumpa kojem već dvije godine svijet uporno pokušava naći logiku, ali baš i ne uspijeva.

29. travanj 2024 06:30