Aktualno
StoryEditor

Europske burze pod pritiskom snažnog eura

08. Rujan 2017.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi snažan euro mogao naštetiti izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 posto, nakon što jučer blago ojačao. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 posto, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 12.277 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.097 bodova.

Na tržištima vlada oprez jer se tečaj eura prema američkoj valuti približio granici od 1,21 dolara, najvišoj razini od siječnja 2015. godine. Jačanje eura ne ide u prilog europskim izvoznicima jer zbog toga slabi cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

>>>Euro u blagom plusu prema dolaru

A euro je u zamahu od jučer kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će banka ove jeseni, najvjerojatnije u listopadu, odlučivati o smanjenju poticajnih mjera.

Predsjednik ECB-a poručio je da gospodarstvo eurozone jača, ali da je inflacija i dalje slaba. Kazao je i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

No, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje europske valute, pa su ulagači koji ‘igraju‘ na euro odahnuli jer su se plašili da bi Draghi mogao upozoriti da jaki euro šteti izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone.

>>>HNB: Kuna oslabila prema euru za 0,17 posto

- Draghi je govorio o euru, ali o njegovom utjecaju na inflaciju. No, osim što je kazao da će pratiti kretanje tečaja eura, Draghi nije naznačio da će banka nešto poduzeti u vezi toga, kaže Mitul Kotecha, direktor u Barclays banci u Singapuru.

I dok jaki euro pritišće tržišta, podršku im pruža daljnji rast cijena nafte, koje su od početka tjedna u uzlaznom trendu jer rafinerije u Meksičkom zaljevu i Teksasu obnavljaju proizvodnju nakon uragana Harvey.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 0,1 posto, na 49,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 54,75 dolara. A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,6 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, na 19.274 boda. U cijelom ovom tjednu taj je indeks potonuo 2,1 posto.

27. travanj 2024 20:34