Aktualno
StoryEditor

Europske burze porasle na početku tjedna

23. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nakon pada prošloga tjedna, pri čemu je najviše porastao tehnološki sektor.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,22 posto, na 7.787 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 15.120 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 7.015 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 1,1 posto.

Unatoč prošlotjednom padu, STOXX 600 indeks na dobitku je od početka godine oko 6 posto, što se zahvaljuje dobrim gospodarskim pokazateljima i popuštanju inflacijskih pritisaka u eurozoni, što bi moglo navesti Europsku središnju banku da ubuduće bude manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

A na većini azijskih burzi u ponedjeljak se zbog Lunarne nove godine ne radi, dok australsko i japansko tržište, kao i europkse burze, prate rast Wall Streeta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,1 posto.

Obujam trgovanja je skroman jer se na većini burzi u regiji ne radi zbog praznika, a nema ni značajnijih vijesti.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu Wall Streeta u petak, kada su snažno porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, nakon što je Netflix izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, a Alphabet o otpuštanju 12.000 radnika.

Unatoč snažnom rastu u petak, prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili prvi tjedni pad u ovoj godini.

Posljedica je to poruka većine čelnika Feda da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

To bi bila viša razina nego što trgovci očekuju, s obzirom da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 posto.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Prije dva tjedna očekivao se pad zarada za 1,6 posto.

25. travanj 2024 20:17