Aktualno
StoryEditor

Europske burze rastu na kraju tjedna, trguje se oprezno

04. Svibanj 2018.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,35 posto, na 7.528 bodova, a frankfurtski DAX 0,30 posto, na 12.733 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,25 posto, na 5.486 bodova.

>>>Wall Street – S&P 500 porastao, Dow Jones pao

Na europskim se burzama jutros trguje suzdržano jer se čekaju podaci o zapošljavanju u SAD-u.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 192 tisuće, nakon 103 tisuće mjesec dana prije. Budu li podaci veći od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Polovicom tjedna američka središnja banka poručila je da gospodarstvo nastavlja rasti i da se inflacija približila ciljanoj razini od 2 posto, što znači da se može očekivati daljnje postupno povećanje kamata.

>>>Europske burze na putu dobitaka peti tjedan zaredom

Ulagači se plaše da bi povećanje kamata moglo izazvati usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva. Već su podaci za prvo tromjesečje pokazali da je rast gospodarstva usporen u odnosu na prethodni kvartal.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,5 posto, pa je pred gubicima treći tjedan zaredom. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

25. travanj 2024 19:57