Aktualno
StoryEditor

Europski ulagači oprezni, Njemačka u recesiji

25. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Na europskim burzama u četvrtak ujutro indeksi stagniraju, nakon dva dana oštrog pada, a trguje se oprezno jer su novi podaci pokazali da je njemačko gospodarstvo skliznulo u recesiju.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, nakon što je u prethodna dva dana potonuo 2,5 posto. Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,35 posto, na 7.600 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 15.833 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 7.234 boda.

Ulagači su oprezni, nakon što su podaci pokazali da je u prvom tromjesečju njemačko gospodarstvo palo 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal. U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao je na kvartalnoj razini 0,5 posto, a recesija se obično definira kao pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto i pao na najnižu razinu u dva mjeseca. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,1 posto.

Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,8 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,7, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31,4 milijardi dolara. Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor koji bi dobio ‘zeleno svjetlo‘ u Kongresu, došlo bi do poremećaja u financiranju rada saveznih institucija.

- Još početkom tjedna ulagači su bili vrlo optimistični i očekivali dogovor o zaduživanju. No, kako se bližimo krajnjem roku od 1. lipnja, sve su oprezniji. Čak i ako se dogovor postigne, pitanje je što će uključivati. Ustupci u proračunskoj potrošnji mogli bi utjecati na rast gospodarstva - objašnjava Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones.

Agencija Fitch poručila je u srijedu da je stavila SAD na promatranje zbog mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga, s obzirom na moguće poremećaje u financiranju saveznih službi.

- S obzirom da pregovori ne napreduju, moguć je bankrot, a rejting agencije će možda smanjiti kreditni rejting SAD-a - kaže Anderson Alves, trgovac u tvrtki ActivTrades. Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara procjenjuje da Fed u lipnju neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

No, većina dužnosnika Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

22. travanj 2024 10:44