Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Graditeljske aktivnosti dodatno smanjene u veljači

19. Travanj 2018.

Graditeljske aktivnosti na razini 28-člane Europske unije (EU) u ovogodišnjoj su veljači dodatno smanjene na mjesečnoj razini, pritisnute padom aktivnosti u niskogradnji i visokogradnji, pokazuju najnovije procjene statističkog ureda EU-a.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru EU-a u veljači je na mjesečnoj razini smanjena za 0,8 posto, nakon revidiranog 1,1-postotnog pada u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata, objavljeno u srijedu.

>>>Eurostat: Rast cijena u ožujku blago ubrzao u cijeloj EU

Slabija aktivnost pripisuje se padu aktivnosti u niskogradnji za 2,7 posto a u visokogradnji za 0,2 posto. Među zemljama članicama, čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad aktivnosti u graditeljstvu na mjesečnoj razini zabilježen je u Bugarskoj, za 14 posto, u Sloveniji za 13,1 posto, te u Mađarskoj za pet posto.

S druge strane, najveći rast ostvarile su Rumunjska, od 4,7 posto, Francuska, od 2,7 posto te Španjolska, od 0,9 posto. Za Hrvatsku nisu objavljeni podaci, budući da ne pripada skupini članica koje su obvezne dostavljati mjesečne podatke.

>>>U Hrvatskoj usporio rast proizvođačkih cijena

Graditeljska aktivnost u veljači je dodatno skliznula i u eurozoni, za 0,5 posto, nakon revidiranog 0,8-postotnog pada u mjesecu ranije, ponajviše pod utjecajem pada aktivnosti u segmentu niskogradnje za 1,7 posto.

Zakočene aktivnosti na godišnjoj razini

Na razini EU-a graditeljske su aktivnosti u veljači skliznule 0,1 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, nakon skoka za revidiranih pet posto u siječnju. Posljedica je to pada aktivnosti u segmentu niskogradnje za 3,8 posto, dok je u visokogradnji zabilježen rast od 0,6 posto, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

Najveći je rast aktivnosti u graditeljstvu u cjelini zabilježen u Poljskoj, od 31,3 posto, a slijede Mađarska, s rastom od 26,1 posto, i Rumunjska, s 10,6 posto većom aktivnosti.

>>>Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje

Pad u graditeljstvu, s druge strane, zabilježile su Belgija, za 5,3 posto, Velika Britanija, za 3,9 posto, i Francuska, za tri posto.

I u 19-članoj eurozoni rast graditeljskih aktivnosti također je oštro zakočen na godišnjoj razini - u veljači su one uvećane za 0,4 posto, nakon revidiranog 6,9-postotnog skoka u siječnju prema godini ranije. U visokogradnji su aktivnosti uvećane 1,7 posto, dok su u niskogradnji pale za 4,6 posto, objavio je EUROSTAT u najnovijim procjenama.

28. travanj 2024 17:48