Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Hrvatska u lipnju među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji

03. Kolovoz 2019.

Hrvatska je u lipnju ove godine bila među zemljama Europske unije s najvećim rastom prometa od trgovine na malo na mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazale su u petak procjene Eurostata.

Sezonski i kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 6,8 posto, nakon pada za 4,4 posto u svibnju, pokazalo je izvješće Eurostata.

U skupini s najvećim rastom potrošnje nalaze se još Njemačka i Poljska, s rastom za 3,5 odnosno 2,8 posto.

Najveći pad na mjesečnoj razini zabilježen je u Portugalu, za 0,9 posto, Irskoj za 0,8 posto i u Sloveniji za 0,5 posto.

Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u lipnju je porastao za 1,2 posto, nakon pada za revidiranih 0,7 posto u mjesecu ranije.

U eurozoni je promet uvećan 1,1 posto, nakon revidiranog 0,6-postotnog pada u mjesecu ranije.

U EU rast potrošnje ubrzao na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU u lipnju je porastao za 2,8 posto, nakon revidiranog 1,1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

I u eurozoni je ubrzao rast potrošnje, na 2,6 posto, s u svibnju revidiranog 1-postotnog rasta.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u lipnju na godišnjoj razini porastao za 7,4 posto, nakon što je u svibnju pao za 1,4 posto.

Uz Hrvatsku, u skupini zemalja s najvećim rastom prometa na godišnjoj razini nalaze se Litva i Rumunjska gdje je promet uvećan za po 5,7 posto te Malta, s rastom prometa za 5,6 posto.

Slovačka je jedina zabilježila pad u maloprodaji na godišnjoj razini, za 0,4 posto.

08. lipanj 2023 21:21