Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Višak u tekućoj bilanci plaćanja EU poskočio u prvom tromjesečju

06. Srpanj 2017.

Sezonski prilagođen višak na tekućem računu bilance plaćanja 28 zemalja Europske unije poskočio je u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, poduprt znatno većim viškom na računu trgovine uslugama, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja sezonski prilagođena bilanca plaćanja 28-člane Europske unije iskazala je višak od 58,9 milijardi eura, što odgovara 1,6 posto njezina BDP-a, pokazuju procjene europskog statističkog ureda. U prethodnom je tromjesečju višak iznosio 52,9 milijardi eura odnosno 1,4 posto BDP-a, pokazuju podaci Eurostata. Pritom je višak na računu trgovine uslugama u prvom ovogodišnjem tromjesečju više nego udvostručen u odnosu na kraj 2016. godine i iznosio je 38,8 milijardi eura.

>>>Eurostat: Pale proizvođačke cijene u europskoj industriji u svibnju

Višak na računu robne trgovine smanjen je pak s 43,3 milijarde na 33,9 milijardi eura.

Manji je i višak na primarnom računu, koji je na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio 8,3 milijarde eura, u odnosu na 12,6 milijardi eura koliko je iznosio na kraju prošle godine. Manjak na sekundarnom računu porastao je pak na 22,1 milijardu eura, s 18,8 milijardi na kraju prošle godine.

Najveći višak u razmjeni sa SAD-om

U razmjeni s vodećim trgovinskim partnerima EU28 je u prvom tromjesečju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata najveći višak u tekućoj bilanci plaćanja zabilježio sa SAD-om, od 40,5 milijardi eura. Slijedi Švicarska s kojom je EU zabilježio višak od 18,4 milijarde eura, te Hong Kong s 5,8 milijardi i Brazil sa 4,78 milijardi eura.

>>>Eurostat: U travnju najniža stopa nezaposlenosti u devet godina, Hrvatska prednjači

Najveći su manjak zabilježili u razmjeni s Kinom, od 28,1 milijardu eura, te Rusijom, od 11,2 milijarde eura, i Japanom, od 1,5 milijardi eura.

Među zemljama EU najveći je višak u tekućoj bilanci plaćanja u prvom tromjesečju zabilježila Njemačka, od 65,9 milijardi eura. Slijedi Nizozemska s 20,2 milijarde eura, Italija s 5,5 milijardi i Švedska s pet milijardi eura.

Najveći je manjak zabilježila Francuska, od 20,3 milijarde eura. Slijedi Velika Britanija s manjkom od 19,3 milijarde te Grčka s 2,6 milijardi eura.

>>>Eurostat: Pad građevinskih aktivnosti u EU i eurozoni u ožujku

Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zabilježila manjak na tekućem računu bilance plaćanja od 1,5 milijardi eura. U prethodnom je tromjesečju manjak iznosio 700 milijuna eura.

28. travanj 2024 16:45