Aktualno
StoryEditor

Eurozona: Intenzitet proizvodnje i dinamika zapošljavanja najbolji u povijesti mjerenja

02. Lipanj 2017.

Tvorničke aktivnosti u 19-članoj eurozoni u svibnju su rasle najbrže u proteklih više od šest godina, uz podršku vala novih narudžbi kojeg nisu pokolebale više cijene, pokazalo je konačno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone, koji izrađuje londonska tvrtka Markit, u svibnju je porastao na 57 bodova, najvišu razinu od travnja 2011. godine, s travanjskih 56,7 bodova. Najnovije brojke u skladu su s prvotnom procjenom.

Budući da se gospodarska izvedba poboljšava, ECB će vjerojatno do rujna signalizirati da bi mogao postupno početi privoditi kraju ciklus popustljive monetarne politike, mišljenja su ekonomisti iz Reutersove prošlomjesečne ankete.

"Uspon aktivnosti u eurozoni sve dublje je ukorijenjen jer tvornice uživaju svojevrsni proljetni zamah. Potražnja za robama raste najbržim tempom u posljednjih šest godina, potičući proizvođače da intenziviraju proizvodnju i zapošljavaju nove radnike dinamikom kakvu nismo bilježili u oko dva desetljeće otkako se prikupljaju ti podaci", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

>>>Gospodarstvo: Eurozona prestigla SAD

Podindeks novih narudžbi uvećan je na 57,8 bodova, najviše razine od ožujka 2011. godine, s 57,7 bodova u prethodnom mjesecu. Rast novih narudžbi zabilježen je iako su kompanije podigle cijene, premda ne toliko snažno kao u travnju.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, i dalje prednjači rastom, bilježeći najsnažniji rast kako aktivnosti, tako i novih narudžbi i zapošljavanja. Njemački PMI pritom je poskočio na 59,5 bodova, s 58,2 boda u travnju, i iznad je prvotno procijenjenih 59,4 boda.

>>>ECB proglasio 2016. najboljom postkriznom godinom

U Markitu navode da su solidan rast zabilježile i druge zemlje. Francuska, drugo najveće gospodarstvo eurozone, premda još uvijek kaska, bilježi najbolje tromjesečje u posljednjih šest godina. Njezin konačni PMI skliznuo je na 53,8 bodova, s 55,1 boda, nasuprot procijenjena 54 boda.

Naznake da gospodarstvo eurozone bilježi stabilan i na širokoj bazi utemeljen oporavak, uz paralelno jačanje inflacijskih pritisaka, dobrodošla su vijest za dužnosnike Europske središnje banke (ECB), primjećuju u Reutersu.

Budući da se gospodarska izvedba poboljšava, ECB će vjerojatno do rujna signalizirati da bi mogao postupno početi privoditi kraju ciklus popustljive monetarne politike, mišljenja su ekonomisti iz Reutersove prošlomjesečne ankete.

>>>Draghi ne vidi povod za ‘devijacijom’ u stvaranju novca

Međutim, inflacijski su pritisci ponešto oslabili u međuvremenu pa su potrošačke cijene u eurozoni u svibnju na godišnjoj razini porasle svega 1,4 posto, pokazala je ovih dana prva procjena Eurostata. Usporedbe radi, u travnju je godišnja stopa inflacije dosegnula 1,9 posto, što je u skladu s ciljanih u ECB-u od nešto ispod dva posto.

28. travanj 2024 12:06