Aktualno
StoryEditor

Facebook dobio licencu za otvaranje ureda u Kini

25. Srpanj 2018.

Američka kompanija Facebook osigurala je licencu za otvaranje ureda u Kini u pokušaju da se napokon probije na to unosno tržište, na kojem je njegova internetska stranica blokirana od 2009. godine.

>>>Privatnost kao luksuz: Biste li platili za Facebook bez reklama?

Ako Facebook otvori ured, bila bi to prva formalna prisutnost te kompanije u Kini. Međutim, u međuvremenu je registracija tog ureda uklonjena s internetske stranice kineske vlade, što ukazuje na moguće komplikacije, navodi New York Times.

Kina je najveće globalno tržište društvenih medija, ali pristup stranicama poput Twittera, Facebooka i YouTubea blokiran je korisnicima u toj zemlji. Umjesto toga, oni mogu pristupiti samo domaćim stranicama društvenih mreža poput Weiboa, Renrena i YouKua (blog TutorMing nabraja 6 najpopularnijih kineskih društvenih mreža).

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg već je u par navrata pokušao šarmirati kineske dužnosnike, čak i učenjem mandarinskog jezika.

>>>Zuckerberg: Pogriješili smo

Facebookova podružnica registrirana je u južnom kineskom gradu Hangzhou te je financirana ulaganjem od 30 milijuna funti, prema detaljima podneska u kineskom poduzeću za informiranje o kreditima, a koje imali prilike vidjeti u Reutersu i New York Timesu prije nego su podaci uklonjeni.

U podnesku, koji više nije javno dostupan, navodi se da ‘opseg poslovanja‘ uključuje razvoj tehnologije, tehničke usluge i investicijsko savjetovanje, među ostalim stavkama.

Ambicija Facebooka da se probije na kinesko tržište traje već dugo. Mark Zuckerberg je otišao toliko daleko da je naučio i mandarinski, a također je i trčao oko trga Tianamen u ožujku 2016. godine.

>>>Bob Enderle: Da je Facebook tradicionalna tvrtka Zuckerberg bi davno bio prošlost

No, od prošloga tjedna se čini da je zaustavljen bilo koji potez te kompanije u Kini. „Daleko smo od toga da možemo bilo što raditi“, izjavio je Zuckerberg za tehnološki portal Recode.

19. travanj 2024 18:27