Aktualno
StoryEditor

Facebook potvrdio da čita privatne poruke korisnika

06. Travanj 2018.

Facebook je ovog tjedna potvrdio da skenira sadržaj poruka, slika i poveznica koje se pošalju preko njegovog Messengera, sve u svrhu pridržavanja pravila stranice.

Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, pustio je mačka iz vreće u intervjuu za Vox, gdje je, spomenuvši incidente vezane uz etničko čišćenje u Mjanmaru - u kojem su ljudi preko Messengera širili lažne vijesti huškajući na krvavi obračun između muslimana i budista - pojasnio kako njihov sustav automatski detektira nepoćudni sadržaj koji kasnije ručno pregledavaju moderatori, prenosi Thenextweb.

U Facebooku su naveli da je to u skladu s njihovom politikom nadziranja javnog sadržaja objavljenog na njihovoj stranici, a ovo je prvi put da je kompanija indirektno izjavila da smatra i privatne poruke u Messengeru javnima, barem što se tiče njihovih unutarnjih sustava kontrole.

>>>Facebook čuva i podatke o svim telefonskim pozivima, SMS porukama

- Kad na Facebooku pošaljete fotografiju, naš je sustav automatski skenira s ciljem da je usporedi s već poznatim primjerima eksploatacije djece. Kad pošaljete poveznicu, sustav automatski provjeri sadrži li ona viruse ili malware. Facebook je projektirao te sustave kako bi što prije zaustavili zlouporabu platforme, poručila je glasnogovornica.

Priznanje bi s pravom moglo naljutiti mnoge koji su zaista vjerovali da je Messanger privatan. Iz tvrtke su dodali da ne prikupljaju podatke iz privatnih razgovora kako bi ih kasnije prodali oglašivačima, nego da spriječe širenje lažnih vijesti, propagandu i dezinformacije koje pozivaju na nasilje ili propagiraju pedofiliju. Iako je sprječavanje krvoprolića hvalevrijedan pokušaj Facebooka, razina mogućnosti zadiranja u privatnost nosi sa sobom i mnogo potencijalnih područja za zlouporabu privatnih podataka od strane društvene mreže.

08. lipanj 2023 20:42