Aktualno
StoryEditor

Facebook ulaže u digitalno opismenjavanje građana, otvara 3 centra u Europi

22. Siječanj 2018.

Facebook je u ponedjeljak najavio da će u Europi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana, a njegov potez podudario se s nezadovoljstvom u Europskoj uniji nastojanjima tehnoloških divova da smanje svoje porezne obveze.

Centri će biti otvoreni u Španjolskoj, Poljskoj i Itatliji, a u Facebooku najavljuju i 10 milijuna eura ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje umjetne inteligacije. Facebook je već otvorio slične centre u zemljama poput Nigerije i Brazila.

>>>Zuckerberg: Facebook mijenja ravnotežu u korist vjerodostojnih izvora

- Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti pa želimo ulagati u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili stjecanje digitalnih vještina potrebnih za punopravno sudjelovanje u digitalnoj ekonomiji, kazala je za Reuters poslovna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg.

Centri će nuditi tečajeve za digitalno i medijsko opismenjavanje i sigurnost na Internetu skupinama s ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbjeglice.

>>>Facebook će postati najmoćnije oruđe vlasti

U Facebooku planiraju do 2020. godine obučiti milijun građana i vlasnika kompanija, uz klasične tečajeve za 100 tisuća malih i srednjih poduzeća te interneteske tečajeve za 250 tisuća kompanija.

- Apsolutno želimo pokazati ljudima da ulažemo na lokalnoj razini, ulažemo u tehnologiju, ulažemo u ljude, poručila je Sandberg.

Najava se podudarila s raspravom zemalja Europske unije o prijedlozima pojačanog oporezivanja multinacionalnih tehnoloških kompanija i optužbama skupine velikih zemalja da kompanije poput Amazona, Googlea, Applea i Facebooka nastoje smanjiti svoje porezne obveze preusmjeravanjem dobiti u zemlje s niskim poreznim opterećenjem, poput Luksemburga i Irske.

>>>Sean Parker: Facebook smo izgradili na ljudskoj ranjivosti

Manje članice, poput Malte i Luksemburga, poručuju pak da bi izdvojena incijativa EU-a na području reforme poreznog sustava oštetila njihovo gospodarstvo i da bi išla na ruku konkurenciji.

Izvjestitelj Europskog parlamenta objavio je u prošlogodišnjem izvješću da su zemlje EU-a u razdoblju od 2013. do 2015. godine zbog povoljnih poreznih aranžmana Googlea i Facebooka izgubile nekih 5,4 milijarde eura poreznih prihoda.

U Europskoj komisiji poručuju da građani moraju poboljšati svoje digitalne vještine kako bi se smanjila nezaposlenost i kako bi Europa kreirala vlastitog digitalnog diva.

22. svibanj 2022 18:44