Aktualno
StoryEditor

Fakultet prometnih znanosti i Uber dogovorili suradnju

10. Srpanj 2018.

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Uber potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim su potvrdili suradnju na razvoju pametnih gradova, pitanjima rastuće globalne potražnje za dijeljenim uslugama mobilnosti i njihove važnosti za gradove i šire društvene zajednice.

Obje strane naglasile su kako su svjesne da je za jačanje kompetitivnosti hrvatske ekonomije i rješavanje prometnih problema iznimno važna razmjena znanja akademske zajednice i vodećih visokotehnoloških kompanija, kao i njihova suradnja. Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zato će od sada zajedno raditi na rješavanju prometnih gužvi i unapređenju načina kretanja kroz gradove, dijeljenju prijevoza i uspostavljanju pametnih gradova.

>>>UberBOAT ovog ljeta dostupan i u Šibeniku

Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zajedno će raditi na rješavanju prometnih problema, a Uber će ujedno stipendirati deset studenata Fakulteta prometnih znanosti.

- Potpisani Memorandum o suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ubera potiče suradnju između akademske zajednice i gospodarstva. Fakultet prometnih znanosti kao visokoškolska i jedna od vodećih hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova u području prometa kroz svoje studijske programe obrazuje i studente smjera gradski promet koji se podučavaju rješavanju problema urbane mobilnosti. Dobivene stipendije poslužit će studentima kao dodatna motivacija u osmišljavanju inovativnih rješenja za prometne izazove u urbanim sredinama, kazao je prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Uz zajedničke istraživačke projekte, gostujuća predavanja i seminare, Fakultet prometnih znanosti i Uber posvetit će se i pronalaženju najboljih tržišnih i regulatornih pristupa u spomenutim područjima te u dijalog uključiti sve relevantne dionike.

>>>Uber iznanađen Frankovićevom izjavom: Dubrovački promet nije kolabirao zbog naših vozila

- U skladu s ovim Memorandumom, Uber i Fakultet prometnih znanosti zajedno će tražiti odgovore na prometne izazove koje imaju gradovi u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na prometne gužve koje su posljedica loše infrastrukture i organizacije prometa. Nastavit ćemo poticati razvoj tehnoloških inovacija iz područja mobilnosti i mlade intelektualce Fakulteta prometnih znanosti kojima ćemo dodijeliti deset stipendija, kazao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Potpisivanjem Memoranduma Fakultet prometnih znanosti pozicionira se kao jedan od predvodnika u osmišljavanju inovativnih rješenja problema prometne zagušenosti u gradovima, što je jedan od najvećih izazova u procesu urbanizacije. Uber kao globalna inovativna tehnološka kompanija već radi na takvim rješenjima, istovremeno na efikasan način spaja korisnike s pružateljima usluge prijevoza.

17. travanj 2024 21:27