Aktualno
StoryEditor

Festival Taste and Travel: Četvorica prijatelja svoj su studentski san pretvorila u stvarnost

25. Kolovoz 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prijateljstvo Jakova Kolege, Karla Vulina, Mate Damića i Renea Marincela preraslo je u poslovno partnerstvo iz kojeg je nastao festival Taste and Travel. Održava se u Zadru i okuplja više od 30 izlagača. U sedam dana očekuje se da će festival, koji se održava od 25. do 31. kolovoza, posjetiti više od 40.000 posjetitelja. Simpatični Pakoštanac, agronom Karlo Vulin jedan je od najcjenjenijih mladih inovatora i stručnjaka u hrvatskome  prehrambenom svijetu. Njegova je inovacija kavijara od čokolade pobijedila na prošlogodišnjem festivalu. – Nedavno sam napravio sacher-tortu s kavijarom od čokolade. Dobili smo vrlo zanimljivu kombinaciju, izgledom i okusom primamljivu. Predstavio sam je već u Zagrebu, a sada je vrijeme da je predstavim i posjetiteljima festivala u Zadru – kaže Vulin. Četvorica mladih stručnjaka svoj su studentski san pretvorila u izvrstan festival. Jakov Kolega ljubitelj je dobre hrane, glazbe i piva, a na Taste and Travelu brine se za sajam Proizvodi hrvatskog sela te za festival Craft Beer. Pogledate li bolje toga mladog stručnjaka, u njemu ćete prepoznati basista popularne grupe Pavel.

Poduzetništvo mladih – Prvi sam u Hrvatskoj okupio male pivare i organizirao prvi festival na kojemu smo promovirali njihovo pivo u Zagrebu. S obzirom na to da radim u tvrtki Agrarno savjetovanje u kojoj je zaposlen profesor agronomije Damir Kovačić, a on je pokrenuo sličan sajam u Zadru, uz njegovu pomoć modernizirao sam i taj sajam pa će se mali pivari sada javnosti moći predstaviti i u Zadru – ističe  Mate Damić koji je s 26 godina već asistent i pohađa doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Taste and Travelu zadužen je za Festival inovacija te povezivanje mladih inovatora s poduzetnicima. Njegovi projekti podupiru poduzetništvo mladih, održivost i razvoj konkurentskih prednosti hrvatskoga gospodarstva s naglaskom na prehrambenu industriju. – Shvatili smo da festival Taste and Travel, ta priča o turizmu i prehrambenoj industriji, najviše smisla ima ako je predstavimo u suradnji s lokalnim tvrtkama. Povezali smo se s udrugom Proizvodi hrvatskog sela, koja je i prije održavala svoje sajmove u Zadru, pridružili smo joj festival Craft Beer i modernizirali sajam naglasivši inovacije u prehrambenoj industriji – objašnjava Damić. Osnovna je ideja tog festivala stvoriti ‘think tank‘ mladih stručnjaka u prehrambenoj industriji i povezati ih s profesionalcima.

Iskustvo s obiteljskog imanja Bogato iskustvo u organizaciji brojnih događaja na obiteljskom imanju Marincel Rene Marincel prenio je na Taste and Travel. Čak su tri događaja pod jednim nazivom u organizaciji toga mladog studenta poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar. – Zanatska su piva na rivi, to je odlična lokacija jer svi turisti koji posjete Zadar žele čuti morske orgulje. Podno Foruma smješteni su proizvodi hrvatskog sela, zato će to biti vrlo lijepa šetnja kroz naš festival – objašnjava Rene. Festival u Zadru predstavit će autohtone hrvatske delicije, najnovije inovacije iz svijeta hrane te dobru zabavu u sklopu festivala Craft Beer.

18. travanj 2024 19:34