Aktualno
StoryEditor

Fight Club: Hrvatska treba zakon o sistemski važnim tvrtkama

30. Ožujak 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić prošlog je petka najavila zakonodavni i institucionalni okvir čiji je cilj pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a dovoljno su velike da mogu ugroziti stabilnost gospodarstva.

>>>Dalić: Vlada priprema zakon za pomoć sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati dugove

“Potaknuti zbivanjima i vijestima koje pratimo vezano uz Agrokor, ali ne ograničavajući se ni u kojem slučaju samo na Agrokor, već imajući u vidu da u Hrvatskoj postoji i niz drugih kompanija koje mogu potencijalno uzrokovati rizike za cjelokupni gospodarski sustav, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva upravo u situacijama i slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a nisu u stanju te poteškoće same razriješiti”, istaknula je, kazavši da se u izradi zakonskog prijedloga koriste iskustvima drugih država u slučaju sistemski važnih kompanija.

Prijedlog zakona koji se priprema, navela je Dalić prema izvješću Hine, mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8.000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu eura duga, koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Hitni postupak

Točno tjedan dana kasnije, nacrt zakona o sistemski važnim tvrtkama, kolokvijalno nazvan "Lex Agrokor" naći će se na sjednici Vlade i biti poslan u hitnu saborsku proceduru, a kako se doznaje iz Mosta, cilj je očuvanje gospodarskog sustava zemlje, pri čemu se ta stranka zalaže za dijeljenje Agrokora na niz tvrtki.

>>>Most traži hitno usvajanje ‘Lex Agrokora‘ s ciljem očuvanja nacionalnog gospodarskog sustava

No, dok su HDZ i Most naizgled postigli konsenzus oko potrebe za donošenjem zakona, iz SDP-a kažu da je on "neprihvatljiv".

"Smatramo da nekoliko ključnih sastavnica ‘Lex Agrokora‘ nije u skladu s europskim zakonodavstvom", komentirao je u četvrtak saborski zastupnik SDP-a Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare najave iz Vlade o donošenju novog zakona, upozoravajući da bi posljedice za štetne odluke državnog upravitelja snosili porezni obveznici.

Istovremeno, Branko Bačić (HDZ) brani nakanu Vlade da se donese zakon kojim se treba pomoći Agrokoru. "To je jedna od najvećih hrvatskih kompanija, sveukupno je više od 150 tisuća građana interesno povezano s njom, kompanija ima veliki utjecaj na nacionalno gospodarstvo i financijski sustav. Zato je legitimno, pa i dužnost Vlade da reagira, i to u skladu sa zakonom", rekao je Bačić, tumačeći kako takvi zakoni nisu novost u Europi, odnosno EU.

"Namjera je Vlade da stabilizira gospodarski i financijski sustav, koji bi mogao biti poremećen problemima oko Agrokora. Nije cilj braniti Ivicu Todorića, obitelj Todorić, niti je cilj države preuzeti njegove obveze, niti će taj zakon prebaciti dio obveza na teret poreznih obveznika", uvjerava šef Kluba HDZ-a.

No, možda najzanimljiviji komentar o "Lex Agrokoru" stiže od vrsnog stručnjaka za ustavno pravo Branka Smerdela koji kaže: "Detalji tog zakona još nisu poznati, ali bojim se da će to biti protuustavno. Ministrica Martina Dalić kaže da će se nekim jako važnim kompanijama zakonom osigurati poseban tretman. A Ustav jamči jednakost svih subjekata na tržištu. Zakon kojim bi se neka poduzeća izuzimala, pa makar to bio i Agrokor, nisu u skladu ni s našim ustavnim ni s europskim standardima."

Pozivamo Vas nakon svega da se uključite u javnu raspravu, treba li nam "zakon o sistemski važnim tvrtkama"?

27. travanj 2024 18:37