Aktualno
StoryEditor

Fortenova: Tko pikira na Konzum i Tisak, a tko čeka rasprodaju ‘non-core‘ tvrtki?

06. Srpanj 2019.

Gotovo svi stručnjaci iz sektora u kojima Fortenova posluje, kao i ekonomski analitičari, smatraju da će core biznis (retail, prehrana i poljoprivreda), u ne tako dalekoj budućnosti, završiti u rukama međunarodnih financijskih investitora, i to u cjelini. Sve stoji dok se čeka rasplet oko refinanciranja roll up kredita, koji je otvorio prostora mnogim špekulacijama, spinovima i geopolitičkim igrama koje su postale preozbiljne za domaće igrače na tržištu.

U međuvremenu se, osim sa roll upom, špekulira i sa ponudama za pojedinačnu kupnju kompanija. Navodno je prije par tjedana na stolu Maksima Poletaeva, predsjednika Upravnog odbora Fortenove, bilo takvih 50-tak. U ‘čekaonici‘ ima i domaćih kompanija koje su slale svoja pisma namjere, ne žele propustiti priliku niti da ih se zaobiđe. Neki od njih su se u međuvremenu povukli, uviđajući da ne mogu vlastitim biznisom pokriti iznose kredita koje bi bili primorani podići (ako bi ih banke uopće bile voljne financirati u takvim iznosima).

Hrvatske tvrtke imaju puno realniju šansu u preuzimanju kompanija u Fortenovinom non core biznisu (turizam, građevina, energetika, IT, zdravstvo) koji je uglavnom ispao kolateralna žrtva problema u Agrokoru.  Malo smo se poigrali sa imenima potencijalnih kupaca Fortenovinih kompanija, koji sjede u ‘čekaonici‘, promatrajući kako će se drama raspetljati i eventualno ugrabiti svoju priliku za akvizicije.

  • MALOPRODAJA I VELEPRODAJA (Konzum, Velpro, Tisak, Roto dinamic)

Interes za najatraktivniji sektor javno je iskazao Mile Ćurković, vlasnik Plodina, a i u Tommyju je lani bilo aspiracija za kupnju. Stručnjaci pak procjenjuju da nijedan domaći lanac nije dovoljno jak, bez obzira na apetite njegovih vlasnika, da proguta sustav nekoliko puta veći od sebe. No isto tako sustav čiji je tržišni udio u maloprodaji prije pet godina iznosio 40 posto, a lani 27 posto jer su svi ostali rasli brže od njega. Za kupnju Konzuma mnogo su izgledniji inozemni strateški investitori i veliki private equity fondovi (sami ili eventualno u kombinaciji s nekim domaćim lancima, ako domaći lanci na vrijeme shvate da neće moći sami). Velpro će najvjerojatnije ići u paketu s Konzumom, Tisak može i ne mora, a ima potencijala da privuče i inozemne igrače. Priča se već neko vrijeme o spajanju Velpra i Roto dinamica, međutim, još uvijek su sve opcije otvorene. Tržište HoReCe trenutačno je vrlo živahno i ima mnogo igrača koji bi mogli vidjeti svoju priliku.

  • PREHRANA  (Zvijezda, Ledo, Jamnica, Solana Pag)

Najizglednije je da cijela ova divizija može pripasti samo jakom inozemnom igraču. Bude li se ipak prodavala u dijelovima, onda bi se kao kandidati za kupnju Zvijezde mogli pojaviti Atlantic i Podravka, za Ledo Atlantic, Podravka i Nestlé, za Solanu Pag neki od manjih igrača, eventualno i Podravka, a za Jamnicu kao definitivno najbolju i najprofitablniju priliku Fortenove Atlantic, Coca-Cola ili Kofola, koja ima velike ambicije u regiji.

  • POLJOPRIVREDA (Belje, Vupik, PIK, PIK Vinkovci, Vinka, Agrolaguna, Podrum Mladina)

Interes za poljoprivredne kompanije iskazala su dva obvezna mirovinska fonda, ali pitanje je hoće li im odgovarati način na koji je organizacija divizije posložena. Interes je (pogotovo za Belje) iskazao i Sandor Csányi, predsjednik Uprave mađarske OTP banke, izjavivši da vidi lijepu sinergiju između mađarskih i baranjskih polja.

  • ENERGETIKA (Agrokor energija)

Energija Gradec upravlja operativnim radom i održavanjem pet bioplinskih postrojenja, a u vlasništvu je A.N.P. Energije, koju su osnovali Agrokor energija, FGS Prosperus i FGS Inspire (prvobitno Nexus). Jedan od planiranih ciljeva bilo je iskorištavanje sinergijskog potencijala Agrokorovih kompanija u osiguravanju efikasnog, logičnog i troškovno efikasnog miksa sirovina za proizvodnju bioplina te isporuka digestata i otpadne toplinske energije, paralelno sa smanjenjem troškova kompanija koje bi isporučivale te sirovine ili ih upotrebljavale za otpadnu toplinsku energiju. Nije poznato jesu li ti ciljevi ispunjeni i što će biti s tvrtkom i sa njezinim kreditom u Zabi nakon što je nestala zaštitna čarolija ‘lex Agrokora‘. Potencijalni kandidat mogla bi biti Energia Naturalis, ali i HEP.

  • TURIZAM  (Atlas, Kompas, Karisma)

Putničke agencije u paketu mogu biti zanimljive i internacionalno, a interes je pokazao i najveći domaći turoperator Uniline. Za Karismu bi bilo logično da (manjinski) udjel preuzme sadašnji partner TUI ili pak TUI-jev partner Jako Andabak, odnosno Sunce koncern. Tu je i Valamar Riviera, koja se javlja na sve natječaje, a Maistra pak ima luksuzni resort u susjednim Mlinima pored Plata u vlasništvu Karisme. Turistički biznis Agrokora oduvijek je bio predmet raznih knjigovodstvenih i vlasničkih dubioza koje se, ako idu na prodaju, trebaju dobrano očistiti.

  • ZDRAVSTVO  (Poliklinika Aviva)

    Može privući umjereni interes, dosad je, kažu stručnjaci, relativno slabo vođena.

  • GRAĐEVINARSTVO  (Projekt gradnja)

Tvrtka koja se bavi visokogradnjom trenutačno najvrjednije što ima je oko 220 radnika, koji su vrlo traženi na građevinskom tržištu. Građevinarci smatraju da će, s obzirom na nedostatak radne snage, biti zainteresiranih domaćih kompanija koje si je mogu priuštiti.

  • IT  (mStart, Abrakadabra)

Online trgovina Abrakadabra zasad nema izglednoga kupca, ali mStart je već uigrana kompanija s više od 250 zaposlenih koja bi se mogla pokazati atraktivnim zalogajem za postojeće IT igrače na tržištu. Možda čak i za Hrvatski Telekom.

Opširniji tekst o mogućoj sudbini Fortenovinih tvrtki pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera

25. travanj 2024 19:23