Aktualno
StoryEditor

Francuska širi listu od strateškog interesa na tvrtke upletene u AI i zaštitu podataka

14. Siječanj 2018.

Francuska vlada namjerava proširiti svoje ovlasti i pravo veta na strane akvizicije francuskih kompanija koje drži strateškima, uključujući tvrtke koje se bave zaštitom podataka i umjetnom inteligencijom (AI).

- Ja mislim da kad pogledate aktualne ekonomske trendove, onda postoji određen broj sektora koji se mogu dodati uredbi - rekao je u petak francuski ministar financija Bruno Le Maire referirajući se na uredbu iz 2014. godine koja traži da strane kompanije zatraže vladino odobrenje prije preuzimanja udjela u kompanijama energetskog, transportnog ili telekom sektora.

>>>Devet tvrtki skinuto s liste od strateškog i posebnog interesa

- Ja mislim o svemu što se odnosi na osobne podatke. Želimo li uistinu da investitori trže s našim podacima? Ja mislim o umjetnoj inteligenciji, krajnje osjetljivom sektoru u koji mi želimo više investirati - dodao je prema citatu Reutersa.

Prijašnja socijalistička vlada je u 2014. donijela uredbu o vetu na akvizicije zbog interesa General Electrica za udio u francuskoj energetskoj grupi Alstom. Dogovor je u konačnici dobio blagoslov vlade.

>>>Miodrag Šajatović – Domaće vs. strano: Nije sramota izgubiti, sramota je ne boriti se!

Izvor iz francuskog ministarstva financija je odbio imenovati tvrtke koje bi uredba mogla zahvatiti, odgovorivši da će ona pokriti sektore i kompanije "koje rade na ovim subjektima ili koriste ove tehnologije".

29. travanj 2024 01:36