Aktualno
StoryEditor

Frauke Petry najavila osnivanje ‘realpolitičke‘ stranke

02. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Frauke Petry, njemačka političarka koja je ususret parlamentarnim izborima u Njemačkoj napustila  nacionalističku političku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) najavila je osnivanje vlastite političke stranke. AfD (stranka je koja je polučila dobre rezultate na izborima, osvojivši čak 13 posto glasova birača, čime joj je otvoren put do Bundestaga već i u poziciju da sudjeluje u formiranju vlasti.

Rezultati AfD-a, stranke koja se protivi migrantskoj politici Angele Merkel i ne vjeruje u integraciju stranaca u njemačko društvo, potaknulo je politička preslagivanja u Njemačkoj, koja, baš kao i ostale zemlje članice EU, deklarativno zazire od jačanja nacionalizma u političkom spektru.

Međutim, u razgovoru za Welt am Sonntag, Petry čini zaokret i najavljuje kako će formirati vlastitu stranku. Nije željela otkriti kako će se nova stranka zvati.

-Ne želimo potaknuti egzodus iz AfD-a, to nam nije cilj, ali već smo sada zaprimili veliki broj upita o novoj stranci. Želja nam je provoditi realpolitiku koja je jasno tržišno orijentirana, a za to potencijale pronalazimo izvan stranačke baze AfD-a, rekla je Petry.

>>>Njemačka: Uspjeh AfD-a raspirio raspravu o populizmu, tamnoj strani povijesti

Upitana kako će njezina nova grupa izbjeći povezivanje s radikalnim AfD-om, Petry je navela odnose s Rusijom.

- Uzmimo primjerice odnose s Rusijom. Dakako da bih željela da su bolji, ali osobno iskustvo diktature pod kojom su bili istočni Nijemci mi govori kako ni pod koju cijenu ne želim žrtvovati dobre odnose sa SAD-om, u zamjenu za Njemačku pod utjecajem Rusije, rekla je Petry.

>>>Izbori u Njemačkoj: Krah socijaldemokrata

-Osim toga, ja zastupam patriotizam kroz kulturne vrijednosti svojeg naroda, u okviru europskih vrijednosti, pojasnila je.

AfD je na parlamentarnim izborima osvojio 12.6 posto glasova birača, što je toj stranci osiguralo 94 zastupničkih mjesta u Bundestagu. Petry je posljednjih nekoliko mjeseci bila u sukobu s širimo vodstvom te stranke koju je ocijenila arhaičnom i nesposobnom da u procesu političkog preslagivanja ponudi realne zahtjeve.

29. travanj 2024 06:01