Aktualno
StoryEditor

G. Marić: Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu

23. Studeni 2017.

Od osnutka države naovamo državnom imovinom nije se upravljalo kako treba, najblaže rečeno stihijski, bez strategije i plana, a strategija upravljanja državnom imovinom to bi trebala promijeniti nabolje. Sukus je to izlaganja ministra državne imovine Gorana Marića na kraju prvog dana Liderove godišnje konferencije 48 sati koja je u Vodicama okupila mnoge gradonačelnike i poduzetnike.

>>>FOTO: 48. sati – Okrugli stol o razvoju i održivosti turističkih destinacija

- Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu, prodati što se može prodati i to samo putem javnog natječaja, dati u zakup ili koncesiju, ali nikako više na način kako se to radilo do sada - bespravno ili bez naknade, a da se ne naplate fakture ili da se naplati nepotpuna cijena – riječi su ministra Marića koji je ustvrdio i da najveći potencijal paradoksalno leži u vojnim nekretninama koje je Ministarstvo obrane proglasilo neperspektivnima i da je neperspektivna vojna imovina najperspektivnija imovina.

>>>48 sati: Kako do većih prihoda nakon ukidanja Poreza na nekretnine

- Tu leži daleko najveći gospodarski potencijal. Mnogi nas pitaju zašto to ne prodate, zašto tu imovinu ne aktivirate. To nije lako jer je 25 godina činjeno na način da je lakše parcijalno zaposjesti, koristiti bez znanja i naknade i jer postoje neriješeni i komplicirani imovinsko pravni odnosi i neujednačena sudska praksa. Nije raspoloživa cjelokupna površina zbog zahtjeva bivših vlasnika za povrat te nije utvrđen prostorno planski status i namjena. Proći će dosta vremena dok se to ne riješi – rekao je ministar Marić i dodao da 332 bivše vojne nekretnine obuhvaćaju ukupno 50 milijuna kvadrata površine.

[caption id="attachment_306097" align="aligncenter" width="750"] Tonči Glavina, Goran Marić, Željko Turk, Miodrag Šajatović[/caption]

Pobrojio je Marić i brojno stanje i ukupne kvadrature stanova, poslovnih prostora i garaža u vlasništvu države i zaključio pritom kako je veliki broj tih nekretnina prazan, da se veliki dio koristi bespravno i bez naknade, da se za mnoge ne znaju korisnici, da nema nikakvih ugovora, da nije izvršena procjena vrijednosti i energetsko certificiranje.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

- Veliki potencijal predstavljaju nekretnine neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Zatražili smo da nam svi gradovi i općine dostave evidenciju kapaciteta u vlasništvu države na njihovom području s prioritetima rješavanja neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Time ne čine uslugu ministarstvu nego sebi jer nema te nekretnine koja nakon prodaje ili davanja u zakup neće sa sobom nositi gospodarsku korist. Svaki korak pa i koji podrazumijeva jedno radno mjesto je veliki korak. Kada bismo riješili samo po jedan predmet s tog popisa u svakom gradu i općini u Hrvatskoj bi bilo nekoliko tisuća novih zaposlenih u samo šest mjeseci - optimističan je Marić koji upozorava da evidencija kojom raspolažu danas nije do kraja točna te da su najčešći problemi zbog kojih se neki predmeti ne pomiču ti da jedinice lokalne samouprave ne dostavljaju potpunu dokumentaciju, ne reagiraju na vrijeme, nemaju ažurirane podatke ili predmeti nisu usklađeni sa zakonskom regulativom.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

- Prošli smo vrijeme otimanja. Bespravno korištenje državne imovine nije ništa drugo nego otimanje. Sada je vrijeme vraćanja - zaključio je ministar Marić.

29. travanj 2024 17:14