Aktualno
StoryEditor

G7 pozvao na usvajanje međunarodnih tehničkih standarda za umjetnu inteligenciju

20. Svibanj 2023.
Recept za inteligentno uključivanje umjetne inteligencijefoto Shutterstock

Vođe zemalja članica skupine G7 u subotu su pozvali na razvoj i prihvaćanje međunarodnih tehničkih standarda za pouzdanu umjetnu inteligenciju u vrijeme kad se zakonodavstva najbogatijih demokracija u svijetu usredotočuju na novu tehnologiju.

Vođe koje se sastaju na samitu u Hirošimi priznali su da se pristupi za postizanje ‘zajedničke vizije i cilja pouzdane umjetne inteligencije možda razlikuju‘, no u priopćenju su rekli da ‘upravljanje digitalnim gospodarstvom mora i dalje biti u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima‘.

Dogovor je postignut nakon što se Europska unija, koja ima svoje predstavnike u skupini, ovaj mjesec približila usvajanju zakona kojim bi se regulirala umjetna inteligencija, što bi predstavljalo prvi sveobuhvatan zakon o toj tehnologiji.

- Želimo da sustavi umjetne inteligencije budu točni, pouzdani, sigurni i nediskriminatorni, neovisno o njihovom porijeklu -  rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak.

Vođe zemalja članica G7 spomenuli su generativnu umjetnu inteligenciju, koju je popularizirala aplikacija ChatGPT, rekavši da ‘odmah trebaju razmotriti prilike i izazove generativne umjetne inteligencije‘.

Šefovi vlada u petak su se složili glede stvaranja foruma ministara nazvanog "Proces umjetne inteligencije Hirošima" kako bi raspravili pitanja glede alata generativne umjetne inteligencije, poput prava na intelektualno vlasništvo i dezinformacija, do kraja ove godine.

Samit se održava nakon sastanka ministara za digitalna pitanja članica skupine, na kojem su zemlje, Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada, rekle da bi trebale usvojiti regulaciju umjetne inteligencije na temelju rizika.

16. travanj 2024 14:10