Aktualno
StoryEditor

Galenski laboratorij: Prva ljekarna u Hrvatskoj koja gradi proizvodni pogon

04. Kolovoz 2019.

Galenski laboratorij Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije jedinstven je na području Hrvatske, osnovan je prije 53 godine, a u njemu se izrađuju galenski i magistralni pripravci za ljekarničke jedinice.

U početku su opremali ljekarne po županiji, ali zadnjih godina zbog većeg interesa za njihove proizvode opskrbljuju cijelu Hrvatsku. Proizvode više od 200 ljekovitih pripravaka i to biljne ekstrakte i kapljice, ljekovite čajeve, a njihove kapi za uho, oko i nos uz to što se mogu kupiti izdaju se i na recept.

Uz to u Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije mogu se kupiti njihovi originalno izrađeni dermatološki proizvodi, potom cijela paleta za njegu djece. Žene rado kupuju njihove kreme, među kojima su i one s mirisom Mediterana od lavande, naranče, smilja, kao i s bademovim uljem.

U splitskom Galenskom laboratoriju proizvode ljekovite pripravke za samoliječenje od biljnih sirupa koji su izrađeni prema tradicionalnoj recepturi, a riječ je o popularnom sirupu od bijelog sljeza, od trputca ili onome od islandskog lišaja, te sirupa timi.

U svom analitičkom laboratoriju među ostalim provjeravaju farmaceutske proizvode, kakvoću sirovina i sterilnosti, uvode nove analitičke metode, te organiziraju provođenje dijela specijalizacije i provođenja dijela pripravničkog staža za magistre farmacije i farmaceutske tehničare.

Ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović kaže da je prvi put u Hrvatskoj zabilježeno da jedna ljekarna kao što je njihova radi proizvodni pogon koji zadovoljava sve farmaceutske standarde za proizvodnju lijekova. U Dugopolju grade novi laboratorij sa svim tehnološkim zahtjevima koji su potrebni za takav pogon.

Novi laboratorij će imati 3100 metara kvadratnih, unutar pogona su predviđeni i prostori za studente, te laboratorij za njih, a završetak gradnje laboratorija je planiran za početak sljedeće godine.

Ističe kako će splitski studenti u laboratoriju moći ono što drugi studenti Farmacije nisu u mogućnosti, a to je da izravno sudjeluju u proizvodnom pogonu. Zanimljivo je i kako su novi Galenski laboratorij u Dugopolju gradili, pored radnika iz Hrvatske, zbog nedostatka radne snage i radnici iz Kolumbije, Indije i Senegala.

"Nema građanina naše županije, ali i diljem Hrvatske koji neki naš proizvod bar jednom u životu nisu koristili. Mi radimo za sebe, ali i za druge. Prepoznati smo i po našim kremama koje su se razvijale kroz godine, a na njima su radili naši vrhunski stručnjaci, te svake godine nadograđivali naše recepture. Zato su poznate po čitavoj Hrvatskoj, a i šire. Šesnaest naših lijekova se nalazi na listi HZZO- a", kaže ravnatelj Mihanović.

Najavio je da će se u budućnosti posvetiti razvojnom segmentu, ali i još više ulagati u ljude.

Ističe da su prva ljekarnička ustanova u Hrvatskoj koja je napravila stručni i kadrovski normativ. Žele da pacijenti dobiju kvalitetnu uslugu, pa su razvili koncept "Pet minuta po jednom receptu" što znači da njihov stručni tim ima dovoljno vremena i znanja posvetiti se na kvalitetan način svakom pacijentu. Zbog toga su i razvili edukacijski centar u svrhu trajnog usavršavanja njihovih zaposlenika i praćenja trendova i smjernica u liječenju.

Ljekarna Splitsko- dalmatinske županije ima i projekt Moja prva torba koju nakon rođenja daruju svakoj novorođenoj bebi u županiji, a u njoj se nalaze osnovne potrepštine za bebe.

16. travanj 2024 09:12