Aktualno
StoryEditor

Galerija Tate St Ives proglašena muzejom godine - dobila najveću muzejsku nagradu na svijetu

07. Srpanj 2018.

Britanska galerija Tate St Ives proglašena je muzejom godine, osvojivši 100 tisuća funti, najveću nagradu za muzeje na svijetu. Galerija je proglašena najboljom među jakom konkurencijom u kojoj je bila i umjetnička galerija Ferens u gradu Hullu smještenom na istočnoj obali Engleske koji je 2017. godine bio grad kulture, javlja Guardian.

Ostali kandidati bili su Brooklands muzej u Weybridgeu, gdje je restauriran prvi motor izrađen za utrke, zatim Ženska knjižnica u Glasgowu, koja je jedina u Velikoj Britaniji posvećena ženskoj povijesti, te Poštanski muzej u Londonu.

>>>Bijenale industrijske umjetnosti ‘Na leđima palih divova’ u istarskim gradovima

Galerija St Ives nakon pruređenja ponovno je otvorena u listopadu prošle godine, a samo tijekom prvog vikenda posjetilo ju je 11 tisuća posjetitelja. Projekt obnove i proširenja galerije vrijednog 20 milijuna funti vodio je arhitekt Jamie Fobert.

Muzej se nalazi u gradu koji je bio poznat po brojnim umjetnicima kao što su Barbara Hepworth i Ben Nicholson. Ovu spektakularnu građevinu s pogledom na plažu dizajnirao je arhitektonski ured Evans & Shalev. U prvih šest mjeseci nakon otvorenja galeriju je posjetilo 120 tisuća posjetitelja, što je znatno više od 50 tisuća godine koliko su predviđali. U prosjeku ovu galeriju godišnje posjeti 240 tisuća ljudi, a u njoj se osim galerijskog prostora nalazi trgovina i kafić na krovu.

>>>Zagrebački Muzej iluzija proslavio 3. rođendan

Nakon opežne javne rasprave tijekom koje su se ramzatrala najbolja rješenja za obnovu i proširenje odabran je projekt kojim je galerijski prostor udvostručen što je na kraju koštalo 8 milijuna funti više od izvorno procijenjenih 12 milijuna.

29. travanj 2024 02:38