Aktualno
StoryEditor

General Electric kupuje dionice i povećava udio u švedskom proizvođaču 3D printera

28. Prosinac 2017.

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) najavio je povećanje udjela u švedskom proizvođaču 3D printera Arcam AB-u kupnjom dionica trenutno u vlasništvu hedge fondova Elliott i Polygon.

Time će GE povećati udio u švedskoj tvrtki sa sadašnjih 77 na 95 posto, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

>>>General Electric ukida ukupno 6.500 radnih mjesta u Europi

Američka će kompanija Elliott Managementu i Polygon Investment Groupu platiti 345 švedskih kruna po dionici, a na temelju obveze podastiranja ponude kupit će i sve preostale dionice Arcama i zatražiti isključenje dionica švedske tvrtke iz kotacije burze Nasdaq Stockhom.

Elliott je oformio 10-postotni udio u Arcamu u listopadu 2016. godine nakon što je GE najavio ponudu za tog proizvođača trodimenzionalnih printera. U fondu su tu ponudu odbili. Kasnije je američka kompanija povisila vrijednost ponude za pet posto, na 300 kruna po dionici, a iz Arcama su objavili da je GE-jeva ponuda zaključena u studenom 2016. godine.

>>>GE priprema ‘rezove’ kadrova u bostonskom sjedištu

Elliottova glasnogovornica nije željela komentirati dogovor s američkom kompanijom a u Polygonu nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom. Trodimenzionalno printanje desetljećima se koristi za proizvodnju prototipova, a proteklih godina proširilo se i na masovnu proizvodnju dentalnih krunica, medicinskih ugradaka i laganih dijelova za zrakoplove.

>>>GE ukida 130 radnih mjesta u Karlovcu

GE već dugo spada među vodeće zagovornike primjene trodimenzionalnog printanja u industriji i koristi ga u proizvodnji dijelova novog mlaznog motora LEAP, što predstavlja veliki korak u upotrebi te tehnologije u masovnoj proizvodnji.

27. travanj 2024 15:16