Aktualno
StoryEditor

Glamping u SAD-u postao prava industrija

31. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prije nekih desetak godina u razgovorima između imućnijih Amerikanaca pojavila se riječ "glamping". Riječ je to koja se koristila, s određenom dozom cinizma, kako bi se opisao način na koji na logorovanje idu bogataši. Međutim, tada nisu ni slutili da će upravo njihov stil zauvijek promijeniti način na koji čovječanstvo ide na logorovanje ili kampiranje.

Šator, vreća za spavanje i logorska vatra više nisu dovoljne da zadovolje potrebe imućnijih prilikom boravka na otvorenom.

U šatoru valja biti krevet dostojan hotelskog smještaja s pet zvijezdica, na ulazu baldehin, na terasi jacuzzi, u brvnari bežični internet. Želite li klijente u ovoj niši osigurajte im sav mogući luksuz i komfor koji je fizički moguće prenijeti iz interijera u eksterijer, u šumu, na planinu, pored jezera i tako dalje.

>>>Glamping – kampiranje na glamurozan način stiže u Hrvatsku

Nakon krize 2008. godine, prihodi kućanstava u SAD-u su ponovno počeli rasti, pa je ostajalo sve više novaca za stvari poput kampiranja. Društvene mreže promicale su uporabu tehnologija dok boravite u prirodi, preferirajući reklamirati one lokacije na kojima je bežićni internet dostupan. Istovremeno, razvijena je manja, lakša i prijenosna tehnologija koja je bitno smanjila troškove luksuznog kampiranja.

>>>Turisti oduševljeni jednim od najmodernijih istarskih auto-kampova Mon Perin

Do 2017., "glamping" je u SAD-u postala ozbiljna niša. U ponudi je odmor u potpunoj prirodi, ali sa svim prednostima luksuznog hotela i pogledom od kojeg zastaje dah.

"Glempati" možete na dva načina. U SAD-u postoje tvrtke koje pripreme teren na lokaciji na kojoj želite boraviti ili možete odabrati neke od vodećih resorta specijaliziranih za glamping.

https://www.instagram.com/p/BYYSBDGhQDz/?tagged=glamping

Okruženi potpunim luksuzom, kakav možda nemate ni kod kuće, godišnji možete provesti u brvnarama koje imaju sav komoditet luksuznog hotela.

Popularne su i kućice na stablima. Tjedan u krošnjama u grijanim drvenim kućama, opremljenima apsolutno svim mogućim modernim gadgetima, mnogima se čini najboljim načinom opuštanja.

https://youtu.be/5-QLvNF0U0E

Kapsule, moderne građevine napravljene od metala ili plastike nude pomalo futuristički pristup netaknutoj prirodi i vrlo su atraktivne u smislu promišljanja prostora, arhitektonskih rješenja, ekološkog pristupa stanovanju, no sve je to u drugom planu jer u glampingu im je primarna svrha osigurati ugodan interijer u neočekivano eksterijeru.

https://www.instagram.com/p/BYZAPhxjsSC/?tagged=glamping

Postoje i oni koji preferiraju instalirati vlastite šatore na određenim lokacija, u tom slučaju iznajme zemljište i kampiraju prema vlastitom ukusu.

https://www.instagram.com/p/BYZ6t8tBPsx/?tagged=glamping

No, nisu to obični šatori niti jednostavne kamp kućice. Riječ je o pravom luksuzu, kakvome, barem do sada, nije bilo mjesta tijekom odmora u prirodi.

26. travanj 2024 23:19