Aktualno
StoryEditor

Glasnović o reformi obrazovanja: Imamo puno spike, ali spika ne kuha rižu, tapkamo u mjestu

16. Ožujak 2018.

Zastupnik Željko Glasnović (NH) u petak je, govoreći o stanju u hrvatskom obrazovnom sustavu i reformi obrazovanja, poručio kako je sadašnji sustav totalno neodrživ i kako se mora odmah početi raditi jer će se, u suprotnom, kasniti u slijedećem ciklusu.

Prije deset godina donijet je Državni pedagoški standard s jasnim ciljevima i koeficijentima izvodljivosti, no od tada još ‘tapkamo u mjestu‘, rekao je Glasnović u Hrvatskom saboru, napominjući kako se ne sjeća da je u Saboru bilo izvješće o provedbi tih standarda i da su se odredili jasni rokovi za provedbu planova na terenu.

>>>Glasnović osmislio upitnik s 9 pitanja – ‘okvir za buduću lustraciju’

- Imamo puno spike, ali spika ne kuha rižu, tapkamo u mjestu, poručio je zastupnik, te u pogledu reforme iznio svoje viđenje.

Ako se ne možemo dogovoriti o nekim predmetima u školstvu, neka drugi idu dalje - matematika, biologija, kemija, a u društvenim znanostima, ako se ne možemo dogovoriti, možemo raditi improvizaciju dok se to ne završi, rekao je.

>>>Beus Richembergh traži psihijatrijsko vještačenje za ‘žrtvu paljbene skupine u Saboru’ Glasnovića

Ustvrdio je i kako u Hrvatskoj nema usklađenosti obrazovnog sustav sa tržištem rada, o čemu se stalno govori. Austrija  i Njemačka, kaže, imaju dobar sustav, postoji sinergija poslovnih subjekata, vlade i obrazovnog sustava, što u Hrvatskoj ne postoji.

Glasnović: Nezamislivo je da studira 11 tisuća ekonomista, a samo dva inženjera rudarstva

Ilustrirao je to podatkom da ove godine studira 11 tisuća ekonomista, a samo dva inženjera rudarstva.

>>>FOTO: Obilježen Dan inženjera i 140 godina Hrvatskog inženjerskog saveza

- To je nezamislivo. Ako hoćete uništiti jednu državu, vidimo kakva je ekonomija, Hrvatska ima tajno oružje, to su hrvatski ekonomisti, postavite dvojicu njih kao savjetnike dobit ćete ‘scenario Venezuela‘ u tri mjeseca, tako to meni izgleda, izjavio je Glasnović i poručio da je sustav kakav sada imamo totalno neodrživ.

25. travanj 2024 23:10