Aktualno
StoryEditor

Globalni pesimizam oko Davosa: Svijet pred recesijom ili bar usporavanjem rasta

22. Siječanj 2019.

Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu, mjestu gdje se inače svake godine susreće elita iz svijeta politike i gospodarstva, ove se godine nalazi pod teškim oblakom pesimizma, a sve su glasnije zloslutne najave globalne recesije. Brojni politički nedolasci i pesimistični rezultati istraživanja predstavljenih prije samog početka susreta na vrhu ostavljaju dojam da je ove godine bitnije tko nije u Davosu, a ne tko je.

Uoči današnjeg otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je da svjetsko gospodarstvo nakon dvije godine solidnog rasta, sada raste sporije nego što se očekivalo, a rizici rastu.

Prema procjenama MMF-a, objavljenima u ponedjeljak uoči Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj, globalno gospodarstvo moglo bi u ovoj godini porasti 3,5 posto, dok je još u listopadu MMF očekivao rast od 3,7 posto.

„Znači li to da je globalna recesija iza ugla? Ne. Ali rizik od oštrijeg usporavanja rasta globalnog gospodarstva zasigurno se povećao”, kazala je Lagarde, pozivajući političare da se pripreme za “ozbiljno usporavanje”.

Rast pesimizma

Međutim, direktori i ulagači nisu toliko optimistični. Uoči Davosa izašla su dva opsežna globalna istraživanja koja potvrđuju rast pesimizma u poslovnoj zajednici. Prema PwC-ovom istraživanju očekivanja o rastu globalne ekonomije dramatično su pala među direktorima 1300 svjetskih kompanija.

Tako gotovo 30 posto predsjednika uprava iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni gospodarski rast smanjiti u sljedećih 12 mjeseci, što je oko šest puta više od prošlogodišnje razine od 5 posto. Među glavnim razlozima za pesimizam istaknuti su trgovinski sukobi, politička nesigurnost i geopolitička pitanja. Najizraženiji pad dogodio se među direktorima kompanija u Sjevernoj Americi, gdje je optimizam pao s velikih 63 posto u godinu dana pao na poražavajućih 37 posto.

Da se globalnom gospodarstvu loše piše, nagovještavaju i investitori. Gotovo tri četvrtine, odnosno 73 posto, profesionalnih ulagača izjavilo je kako očekuju nastupanje recesije u sljedeća 24 mjeseca, prema najnovijem članku kompanije Boston Consulting Group (BCG), objavljenom pod nazivom Investors Brace for a Downturn and Look to the Long Term (Ulagači se pripremaju za tržišni pad i okreću ka dugoročnim kretanjima). Članak se temelji na anketi provedenoj među portfeljnim menadžerima i analitičarima. Pritom, treba istaknuti kako je samo 53 posto ulagača 2017. godine smatralo da je recesija neizbježna.

‘Polusvjetski‘ ekonomski forum

Rastućem pesimizmu valja dodati i ne baš neprimjetan izostanak gotovo svih većih političkih lidera ove godine, za koje se pretpostavlja da se, pod krinkom domaćih kriza, žele distancirati od rezultata globalizacije, koja je glavna tema ovogodišnjeg skupa.

Prvi je govornik na četverodnevnom godišnjem okupljanju koje je počelo danas brazilski ultradesničarski predsjednik Jair Bolsonaro.

To je njegov prvi međunarodni nastup od polaganja prisege početkom siječnja. Iako je kontroverzni populistički vođa objavio da planira privatizirati infrastrukturu još je nejasno hoće li se odlučiti za ultraliberalnu ekonomsku politiku.

Brazilac je uskočio na mjesto američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je otkazao dolazak zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave, ministarstava i agencija.

U Davos ove godine neće ni britanska premijerka Theresa May suočena s krizom Brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike. Susretu na vrhu neće nazočiti ni premijer Kanade Justin Trudeau, niti Narendra Modi, premijer Indije, zemlje koja je nedavno pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta. Niti kineski čelnik Xi Jinping neće biti među nazočnima. Zbroje li se sva gospodarstva koja neće imati predstavnika na summitu, ispostavlja se da će ovom Svjetskom ekonomskom forumu nedostajati više od polovice svijeta.

Zahvaljujući njihovoj odsutnosti interes će se usmjeriti na njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea ili glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, dok je ovogodišnja službena tema "Globalizacija 4.0" - vizija povezanog svijeta koja se bavi ekonomskim nejednakostima koje prate globaliziranu trgovinu i proizvodnju.

19. travanj 2024 01:51