Aktualno
StoryEditor

Google Duplex, AI koji je narudžbom za frizuru uskomešao ‘društvene etičare‘

21. Svibanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=JvbHu_bVa_g

Google je početkom ovog mjeseca na svojoj konferenciji predstavio zanimljiv alat imena Duplex, koji umjesto vas obavlja telefonske pozive kada želite rezervirati mjesto u restoranu ili se naručiti kod frizera, javlja Bloomberg. Iako je demo verzija oduševila prisutne na konferenciji, većina je kritizirala Google da dozvoljavaju umjetnoj inteligenciji da se predstavlja kao ljudsko biće.

Povod kritikama vjerojatno jest taj da robotov glas zvuči gotovo identično poput ljudskog što je dosta jezivo stoga se postavlja pitanje kako Duplex zapravo funkcionira. Prema objašnjenju Alphabeta, Duplex je nadopuna Google asistentu, a služi za automatsko uspostavljanje poziva lokalnim pružateljima usluga kako bi rezervirao termin.

>>>Google Home Mini ‘nehotice špijunirao’ novinare

Duplex bi se trebao predstavljati kao Google asistent, te ljude s kojima uspostavi telefonski kontakt obavijestiti da se razgovor snima u određenim jurisdikcijama, a sugovornike bi trebao zamoliti da tijekom razgovora ne iznose privatne stvari.

Dva dana nakon što je predstavljena demo verzija iz Googlea su najavili da će se robot tijekom poziva predstaviti, te da je razvojni tim Duplexa uzeo u obzir otkrivanje informacija i etičke implikacije.

Međutim, nisu otkrili jesu li sugovornici tijekom isprobavanja demo verzije bili upoznati sa činjenicom da razgovaraju s robotom i da se razgovor snima. Nekoliko američkih država, među kojima su Kalifornija, Washington, Florida i Massachusetts imaju zakone koji zabranjuju snimanje telefonskih razgovora bez pristanka obje strane, što je dio projekta Digital Media Law.

>>>Loše poslovne prakse: Francuska najavila tužbu protiv Googlea i Applea

Početkom mjeseca u objavi o Duplexu na Googleovom blogu istaknuto je da će od nove usluge korist imati tvrtke koje ne omogućavaju online rezervaciju termina. Duplex je prilikom razgovora kazao da zove ‘u ime klijenta‘. Jedna od osoba upoznatih s cijelom situacijom ističe da su u Googleu uredili pojedine snimke u cilju zaštite identiteta osobe s druge strane telefonske linije.

05. svibanj 2024 12:26