Aktualno
StoryEditor

Google prati ljude i kad je "povijest lokacija" isključena, ali može ga se zaustaviti

15. Kolovoz 2018.

Većina ljudi vjeruje da ih Google prestaje locirati jednom kad isključe "Location History" u postavkama svog računa, no to nije točno, kako je pokazalo istraživanje AP-a. Dakle, čak i kod isključenog "Location History" Google locira svoje korisnike kad god otvore Google Maps, dok dobivaju automatske vremenske prognoze ili jednostavno pretražuju nešto u tražilici. Postoji način da se ovo zaustavi, ali nije jednostavno.

Ovaj problem pogađa sve korisnike mobitela na Androidu, kao i korisnike iPhonea koji koriste Google Maps, što je preko dvije milijarde ljudi.

>>>Prve pritužbe na Facebook i Google zbog kršenja GDPR-a

Googleova stranica za korisničku podršku kaže kako se nakon što se ugasi povijest lokacija više "ne bilježi mjesta koje posjećujete. Kad ugasite Location History na svom Google accountu, ugašeno je na svim uređajima povezanim s tim Google Accountom". Istraga AP-a pokazalo je da to nije točno. Naprotiv, gašenje Location History samo znači da Google više ne kreira vremenski niz lokacija, no neke od aplikacija i dalje prate korisnika i spremaju podatke o lokacijama.

Da bi se zaista zaustavilo lociranje potrebno je ući duboko u svoj Google Account u nešto što se zove Web & App Activity, koje je podešeno da automatski dijeli podatke o korisniku, ne samo lokaciju nego i IP adresu i druge stvari.

Pronaći Web & App Activity nije jednostavno i traje. Ovo je procedura, kako opisuje Wired. Treba se prijaviti na svoj Google account na računalu ili mobitelu. Desno gore se otvori Google Account pa se ode na Personal Info & Privacy, odabere Go to My Activity, onda u lijevom izborniku Activity Controls, jednom kad se uđe ondje bira se Web & App Activity.

Na Androidu se kod Google settings ode u Google Account, onda se odabere Data & personalization i ondje je Web & App Activity. Ondje je plavi klizeći izbornik Web & App Activity prebaci na "off".
Google tvrdi da Web & App Activity nema nikakve veze s lociranjem, a zapravo se ova opcija nalazi točno iznad Location History, što bi sugeriralo da su ove dvije stvari bliske. Kaže Google da ova opcija sprema aktivnosti korisnika na Googleovim stranicama kako bi dobio brže pretrage, bolje preporuke i personiliziranije iskustvo na Maps, tražilici i drugim Googleovim uslugama. Nema spomene lociranja, tek nakon što se ode na Learn more, pa se skrola do What‘s saved as Web & App Activity i još jednom klikne na Info about your searches & more Google spomene lociranje.
Inače, Google ima najmanje tri korisničke stranice o lociranju - Manage or delete your Location HistoryTurn location on or off for your Android device i Manage location settings for Android apps. Niti jedna od njih niti ne spominje Web & App Activity.
17. svibanj 2024 00:34