Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: Zašto je europski fenjeraš Hrvatska uzor državama EU

04. Kolovoz 2019.

U politici i diplomaciji često iz usta protagonista teku med i mlijeko, ali posjet Ursule von der Leyen Zagrebu donio je takve komplimente u koje baš nitko ne može povjerovati.

Doduše, možemo se pribojavati za kakvu će se to ‘novu ravnotežu u EU između sjevera i juga, istoka i zapada, mlađih i starih članica‘ zalagati nova šefica Europske komisije. I ocjenjivanje Hrvatske ‘iznimnom‘ može se shvatiti na različite načine. Ali komplimentiranje da smo ‘uzor mnogim drugim državama‘ previše je i za najneiskrenije političare.

Po čemu je europski fenjeraš uzor za Ursulu von der Leyen?

Možda je Hrvatska uzor prema vanjskotrgovinskom deficitu – na svaki euro koji krvavo zaradimo na tržištu EU ili Njemačke odande uvezemo robu za dva eura. Uzorni smo i kao solidna baza za rješavanje nedostatka radne snage na zapadu Europe jer Njemačka je glavni usisavač razočaranih Hrvatica i Hrvata. Imamo i uzorno more, koje je baš Ursulinim Nijemcima jedna od najpraktičnijih ljetnih destinacija.

A sviđamo se Uniji i Njemačkoj i zato što smo budzašto rasprodali ‘obiteljsko srebro‘, ponajprije u bankarskom i telekomunikacijskom sektoru. Sličnih elemenata ima još, ali i to je dovoljno za slatkorječivi kompliment o uzornosti.

28. travanj 2024 17:47