Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: Zašto sam se uplašio velikoga gazde kad je izašao iz Remetinca

24. Studeni 2018.

Ovog sam se utorka prvi put uplašio Ivice Todorića. Dosad nisam bio među onima kojima su klecala koljena pred velikim gazdom. A drhtali su mnogi – menadžeri, ali i trgovci u njegovim kompanijama, kojima je držao lekcije čak i o postavljanju proizvoda na police. Plašili su ga se konkurenti, koje je pobjeđivao cijenama, pa i smjenjivao nepoželjne menadžere koji bi digli glas protiv njegova monopoliziranja tržišta. Partneri su pak bili u strahu jer ih je držao na vatri neplaćanja. I medije je držao u šaci ogromnim marketinškim budžetima. Politiku je iskoristio za poguranac prema vrhu, a onda su političari pazili da mu se ne zamjere, jer je kod njega radila prava vojska glasača, njih 60-ak tisuća, što je zajedno s obiteljima više od 200.000 glasova.

>>>Todorića je policija dočekala u zračnoj luci i diskretno uputila u Remetinec

Nisam se bojao Todorića kad se penjao u hijerarhiji hrvatskog biznisa, niti kad je došao na sam vrh. Nisam bio fasciniran njegovim pogledom ‘von oben‘ iz Kulmerovih dvora i s krova Cibonina/Agrokorova tornja, odakle je davao migove medijima što, koliko i kako će pisati o njemu i njegovom carstvu, a ponekad i šire. Nisu me impresionirali ni njegovi rijetki strogo kontrolirani promotivni istupi u medijima pod egidom ‘intervju‘.

Umjesto straha, gajio sam svojevrsnu ljutnju, ali nikad nisam objavio dublju analizu poslovanja Agrokora i posljedice koje će takav dominantan položaj na tržištu jednog dana imati na ostatak domaćeg biznisa.

>>>Todorić: Moja istina će Hrvatsku koštati, kroz tužbe ću prvi put imati para

Kad već snosim dio medijske kolektivne krivnje i kad nisam pisao o Todoriću kad je bio najjači, uglavnom sam zaobilazio tu temu i nakon propasti Agrokora. Ali, strah me natjerao da prekinem šutnju. Na improviziranoj presici ispred Kulmerovih dvora odmah nakon puštanja iz Remetinca Todorić je rekao: ‘Ja sam tu da dignem Hrvatsku na noge.‘ A ja sam tu da se prvi put uplašim Todorića i tog ‘dizanja‘ Hrvatske prema logici Agrokora. Tješim se samo da je to njegova velika iluzija.

27. travanj 2024 19:24