Aktualno
StoryEditor

Gordana Deranja: Planove za 2017. godinu radimo s više optimizma, ali trebamo zadržati dozu opreza

30. Rujan 2016.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja na današnjoj je Liderovoj konferenciji ‘Dan velikih planova‘ izrazila nadu da će se što prije formirati stabilna Vlada koja će iskoristiti zamah gospodarstva i neodgodivo početi promjene potrebne domaćem gospodarstvu.

Andrej Plenković o ekonomskoj politici nove Vlade: Do 2020. želimo gospodarski rast od 5 posto

- Vjerujem da planove za 2017. godinu radimo s više optimizma. BDP je rastao, turistička sezona opet je izvrsna, izvoz i dalje raste iako se usporava, a najave izvoza za iduću godinu daju optimizam. U planovima članica HUP-a je sve više investicija što je posebno dobra vijest. Zaista ima razloga za zadovoljstvo da smo ušli u mirnije vode. Ali trebamo zadržati dozu opreza. Uvjete poslovanja ne određujemo sami, već ih kreira politika. Uskoro ćemo dobiti novu Vladu i očekujemo odlučne i brze poteze. Ovaj gospodarski zamah treba iskoristiti i stvoriti uvjete da rast bude veći. Rast od 2 do 3 posto je dobar, ali nedovoljan, s tim mi poslodavci nismo zadovoljni jer ostajemo na začelju EU. Hrvatska može i zaslužuje bolje, možemo ostvariti rast od 3 do 4 posto, to je moguće ako država poduzme ozbiljne reformske mjere. Očekujemo brzo formiranje stabilne vlade koja će što prije početi s promjenama, poboljšavanje uvjeta poslovanja i investicijske klime i tako omogućiti da poslovanje bude lakše, rezultati bolji, a gospodarski rast snažniji – kazala je Gordana Deranja.

Sergej Gurijev: Hrvatska uspjela ostvariti značajan rast u turizmu, ali vlade se moraju spremiti za rizike

Darko Horvat

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat za 2017. godinu najavio je rast BDP-a od pet posto, dodavši kako su dosadašnje stope rasta od 2 do 3 posto u danim uvjetima bile realne i održive.

- Samo ove godine u segmentu zakona koje prate investitore, ušlo je investicija od gotovo 10 milijardi kuna. Investicije privatnog sektora u vrijednosti od još 14 milijardi kuna na pragu su donošenja odluka o potpori. Kad netko spočitava da se stvari u Hrvatskoj događaju slučajno, sve te brojke daju realnu sliku o hrvatskom gospodarstvu. Rast od 3 posto je, premda se slažem s kolegama iz HUP-a, bio realan i održiv, a za slijedeću godinu očekujem da će taj realan i održiv rast biti 5 posto – kazao je Horvat.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike: Izvoz je ključan, moramo ga još više ojačati

Horvat se pohvalio da je državna administracija konačno uspjela naučiti kako uspješno povlačiti novac iz strukturnih fondova Europske unije, a također je naglasio i da je aktualna Vlada uspjela domaće financijske institucije poput HBOR-a i HPB-a pretvoriti u financijski servis domaćim poduzetnicima.

- Danas, pogledavši 10 mjeseci unatrag, nešto smo naučili. Naučili smo povlačiti novac iz strukturnih fondova EU i 2017. će biti prva godina u kojoj će biti doneseno kapitala iz EU fondova znatno više nego što smo dosad uspijevali. To je bio trend Poljske i Slovačke – investicije koje su se događale zahvaljujući fondovima i mi smo na dobrom putu za to – rekao je tehnički ministar poduzetništva i obrta. Dodao je još da će segment obrta kao kičma svakog gospodarstva, u državnom proračunu imati jasnu sliku na kojem je mjestu u četiri godine mandata Vlade.

19. travanj 2024 20:57