Aktualno
StoryEditor

Gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzale u siječnju, PMI najviši u 12 godina

05. Veljača 2018.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni dodatno su ubrzale u siječnju, poduprte snažnim priljevom novih narudžbi i gomilanjem nerealiziranih poslova koji testiraju kapacitete kompanija, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,7 bodova u odnosu na prosinac, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo 12 godina, od 58,8 bodova.

>>>Plenković: Vlada nastavlja s reformskim procesom za još bolje makroekonomske pokazatelje

Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago povisila početnu procjenu njegove vrijednosti.

- Konačna vrijednost PMI-ja za eurozonu u siječnju još je viša no što je početno procijenjeno i signalizira najsnažniji mjesečni rast od lipnja 2006. godine, naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

>>>PMI: Eurozona na kraju 3. kvartala s najbržim rastom poslovnih aktivnosti od svibnja

- Zadrži li se tempo rasta u veljači i ožujku na toj razini, PMI signalizira da će BDP u prvom tromjesečju porasti približno 1,0 posto na tromjesečnoj razini, dodaje.

Industrija je tempom rasta proizvodnje ponovo nadmašila uslužni sektor unatoč blagom usporavanju, bilježe u Markitu.

Produljeno razdoblje ubrzanja ekonomskih aktivnosti nastavlja pak testirati kapacitete kompanija u eurozoni, rezultirajući daljnjim gomilanjem nerealiziranih narudžbi u oba sektora. To je pak potaknulo pojačano zapošljavanje, koje je dosegnulo najsnažniji tempo u 17 godina.

>>>Plenković: Kapital ne gleda kroz prste, ali je prepoznao povoljne makroekonomske trendove

- Ujedno snažan uzlet počiva na širokoj osnovi, što povećava šanse da rast bude u većoj mjeri samoodrživ s obzirom na to da potražnja raste u cijeloj zoni primjene zajedničke europske valute, očitujući se u intenzivnijem otvaranju novih radnih mjesta s obzirom na pojačanu eroziju rezervnih kapaciteta, tumači Williamson.

Prognoze za eurozonu također su prožete optimizmom, te su se očekivanja poslovnih čelnika u siječnju ponovo poboljšala, dosegnuvši najvišu razinu u osam mjeseci.

>>>Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju – novi čelnik eurogrupe

Među vodećim gospodarstvima eurozone Francuska je preuzela vodeće mjesto zahvaljujući rastu aktivnosti blizu najviše razine u šest i pol godina. U stopu je slijede Njemačka i Irska dok je u Španjolskoj rast dosegnuo najsnažniji tempo u šest mjeseci.

08. lipanj 2023 21:38