Aktualno
StoryEditor

Gospodarski list: Svjedočanstvo društvenim sustavima, nastajanju i nestajanju država

07. Prosinac 2017.
Piše:
Goran Jungvirth

Traktori i radni strojevi parkirani pred samim ulazom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) prvi su dočekali brojne goste, bivše i sadašnje djelatnike ‘Gospodarskog lista‘ – kako bi prigodnim programom i proslavom obilježili 175 godina neprekidnog izlaženja tog najstarijeg hrvatskog stručnog časopisa.

Gospodarski list izlazi neprekidno od 1842. godine. Tiskan je zaslugom Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva, a prvi je poljodjelski list u Hrvatskoj i jedan je od prvih poljodjelskih listova na svijetu. Godine 1855. nasljeđuje Gospodarske novine i od tad pod imenom Gospodarskog lista izlazi do danas. Izlaženje je pomogao hrvatski ban Josip Jelačić, a tijekom povijesti je izlazio kao tjednik, mjesečnik i polumjesečnik. Danas izlazi kao polumjesečnik.

Voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i krmno bilje, povrćarstvo i cvjećarstvo, mehanizacija, zaštita bilja, hobi kutak, stočarstvo i peradarstvo, ljekovito bilje, pčelarstvo i agroekonomika – rubrike su koje se mogu naći i u on-line izdanju ovog stručnog časopisa.

‘Ne čekajući dozvolu Beča‘

‘Činjenica da smo slijednici nečeg tako velikog i značajnog potiče nas da nastavimo. Mi se ne damo. Još izlazimo u nakladi od 20 tisuća primjeraka što je za tiskani časopis respektabilan  broj. Imamo najveću arhivu u Hrvatskoj pa i šire. Naši čitatelji su naši pretplatnici jer se Gospodarski list ne može kupiti na kiosku.‘, navela je Predsjednica Uprave Gospodarskog lista Andreja Vrcan, zahvaljujući se za potporu projektu - sponzorima i domaćinima iz NSK, kao i čitateljima - poljoprivrednicima i prerađivačima.

Glumac Pero Juričić pročitao je potom nekoliko ulomaka iz vremena osnivanja Gospodarskog lista, vrativši okupljene u ta prijašnja vremena kad hrvatski uglednici i intelektualci pokrenuli projekt ‘ne čekajući dozvolu iz Beča‘.

‘Sjeme gospodarskog napretka‘

‘Stara izreka kaže da dani idu sporo, a godine prolete. Svaki organizam, svaka biljka ima svoj životni vijek, neke traju jednu sezonu, druge stoljeća... Možete li zamisliti koliko je biljaka u Hrvatskoj posijano i posađeno, koliko je polja obrađeno i plodova ubrano u 175 godina koliko postoji Gospodarski list, najstariji hrvatski stručni časopis o poljoprivredi, koji kontinuirano izlazi još od prvog broja tiskanog 26.siječnja 1842.g.  do danas.‘, riječi su Glavnog urednika Gospodarskog lista Gorana Beinraucha iz kratkog filma koji je prikazan tijekom programa obilježavanja godišnjice.

Naglašeno je da je Gospodarski list, u doba kad je osnovan, bio sjeme gospodarskog napretka u Hrvatskoj te da je kroz tri stoljeća svjedočio raznim mijenama, revolucijama i ratovima.

‘Prolazio je i kroz smjene društvenih sustava, nastajanje i nestajanje država, pa je i njegov život bio buran, krivudav i katkad težak, ali je u njemu dvoje nesumnjivo – da je bez njega nezamisliv razvoj poljoprivrede i gospodarstva u Hrvatskoj i da su ga često uređivali najbolji ljudi svog vremena‘, naveo je Beinrauch u filmu, pohvalivši mnogobrojne suradnike koji su pisali kroz 175 godina postojanja za Gospodarski list - savjetujući poljoprivrednike kako najuspješnije proizvoditi.

U filmu su prikazani i neki od pretplatnika časopisa, govoreći što ih najviše stimulira i što im najviše koristi kao vjernim čitateljima. Poput Ivana Veselića (iz Novog Sela Palanječkog), najboljeg mladog poljoprivrednika 2015.godine, koji je spomenuo informacije o ekološkom uzgoju.

U filmu su čestitku uredništvu i djelatnicima uputili i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nada u oporavak sela

Urednik Beinrauch se okupljenima zahvalio na potpori te istaknuo kako mu je čast raditi na mjestu svojih časnih prethodnika. Upozorio je pak na nestajanje sela, kao i odljev mozgova ‘stručnjaka kojih sve više i u Hrvatskoj nedostaje‘.

‘Pad poljoprivredne proizvodnje rezultirao je i pretjeranim uvozom‘, istaknuo je Beinrauch dodajući da se nada da će Zakon o zabrani nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe, koji upravo stupa na snagu – popraviti situaciju.

Okupljenim gostima su se obratili i europarlamentarka Marijana Petir (nezavisna), predstavnik čitatelja Gospodarskog lista Hrvoje Gregurić, glavna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te u ulozi domaćina ravnateljica SNK-a Tatijana Petrić.

Uz svečano obilježavanje ovog značajnog jubileja otvorena je i izložba: "Tri stoljeća Gospodarskog lista" s prikazom uloge stručnog časopisa u razvoju poljoprivrede u Hrvatskoj u 19.,20. i 21. stoljeću.

25. travanj 2024 06:29